Qatar Petroleum a comandat nave pentru transportul de GNL în valoare de 19 miliarde de

O comandă record în valoare de peste 19 miliarde de dolari din partea companiei Qatar Petroleum, pentru, cei mai mari constructori de nave din Coreea de Sud, nave destinate să transporte gaze naturale lichefiate (GNL), transmite Reuters.

O companie de stat din Qatar, Qatar Petroleum,  a comandat luni peste 100 de nave ce urmează a fi livrate până în 2027 de cei trei mari constructori navali sud-coreeni, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries Holdings şi Samsung Heavy Industries, aceasta fiind cea mai mare comandă făcută vreodată pentru nave destinate transportului de gaze lichefiate.

Analiştii subliniază că, având în vedere criza care se prefigurează la orizont în industria construcţiilor de nave, această comandă record a venit la momentul oportun pentru constructorii navali sud-coreeni.

„Dacă nu ar fi apărut această comandă din Qatar, ar fi existat îngrijorări cu privire la supravieţuirea lor în cursul anului următor”, susţine Lee Dong-heon, analist la Daishin Securities.

Astfel, anunţarea acestei comenzi record a făcut ca acţiunile celor trei mari constructori navali sud-coreeni să înregistreze marţi un salt de 20%.

„Aceasta este cea mai mare comandă pentru nave GNL lansată vreodată în istorie. Nu am văzut niciodată atât de multe nave GNL care să fie comandate în acelaşi an, să nu mai vorbim de un singur cumpărător”, a subliniat Saul Kavonic, analist la Credit Suisse.

Industria construcţiilor de nave din Coreea de Sud suferă de pe urma unei crize prelungite care a dus la concedieri importante şi sprijn financiar din partea guvernului. Lee Dong-heon a subliniat că analiştii în acest an se aşteaptă la o scădere de 30% a comenzilor comparativ cu 2019.

Compania Qatar Petroleum, cel mai mare furnizor mondial de gaze lichefiate, vrea să îşi majoreze producţia până la 126 milioane tone pe an în 2022, de la 77 milioane tone pe an în prezent.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata