Războiul, duce economia Ucrainei la o scădere de 15,1% în primele trei luni ale acestui an

27

În urma unui calcul realizat recent, arată că războiul a lovit în plin economia Ucrainei, aceasa înregistând o scădere de 15,1% în primele trei luni ale acestui an.

Mai precis, războiul pornit de Rusia a afectat mari părți la propriu din ţară dar şi economia ucraineană, astfel o mulțime de companii au fost nevoite să închidă sau să reducă dramatic producția. În acest context, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o contracție a produsului intern brut al Ucrainei de 35% pe întreg anul acesta.

La rândul său, Sergiy Marchenko, ministrul de Finanțe din Ucraina a declarat la jumătatea lunii mai, că anticipează o scădere de 45-50%, potrivit informațiilor transmise de  The Guardian.

În plus, inflația a accelerat la 18% în luna mai, de la 16,4% în aprilie, a declarat agenția de statistică, prețurile alimentelor continuând să crească vertiginos. Banca centrală ucraineană a avertizat că inflația globală ar putea crește până la 20 la sută până la sfârșitul anului 2022.

În ziua de 2 iunie, banca centrală a majorat rata dobânzii cheie la 25 la sută, de la 10 la sută anterior, în încercarea de a limita inflaţia și de a proteja hrivna, moneda națională.

Rusia a lansat noi acuzații grave

În altă ordine de idei, Rusia a lansat noi acuzații grave. Mai precis, Rusia a avertizat joi Occidentul că atacurile cibernetice împotriva infrastructurii sale riscă să ducă la o confruntare militară directă și că încercările de a provoca Moscova în sfera cibernetică vor fi întâmpinate cu contramăsuri specifice.

În acest sens, agenția rusă de știri de stat RIA a citat duminică seara târziu un reprezentant al ministerului care a declarat că site-ul a fost închis, dar că datele personale ale utilizatorilor au fost protejate.

Concret, RIA a precizat că alte mijloace de informare în masă au relatat că hackerii au cerut o răscumpărare pentru a împiedica dezvăluirea publică a datelor utilizatorilor. Reuters nu a reușit să stabilească ce instituții media au fost citate de RIA.

În contextul acestor atacuri cibernatice, într-o declarație, ministerul de externe a afirmat că infrastructura critică și instituțiile de stat ale Rusiei au fost afectate de atacuri cibernetice și a indicat figuri din Statele Unite și Ucraina ca fiind responsabile.

Aşadar, „Fiți siguri, Rusia nu va lăsa acțiunile agresive fără răspuns”, a spus acesta. „Toți pașii noștri vor fi măsurați, țintiți, în conformitate cu legislația noastră și cu dreptul internațional”.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata