RCS-RDS a evoluat în ultimii ani și a ajuns rapid să dobândească monopolul absolut al piețelor audiovizualului

Foto: digifm.ro
14

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii ȘTIU, Adrian Sărbu a vorbit despre ascensiunea RCS-RDS în contextul în care în cursul săptămânii viitoare ar putea fi votată o nouă lege a audiovizualului în Comisia de Cultură a Senatului.

Menționăm faptul că noua lege, care ar urma să se conformeze cerințelor Europene a stârnit un val de controverse, având în vedere faptul că România se afla și în situația unică în Europa, în care un operator de cablu are o cota de piață de aproape 75%.

În explicaţiile sale, Adrian Sârbu precizează că la această situația s-a ajuns datorită sprijinului pe care instituțiile statului l-au demonstrat față de RCS-RDS, care acum a reușit monopolul absolut al piețelor audiovizualului și comunicațiilor.

Totodată, patronul Aleph News a mai vorbit și despre omul din spatele RCS-RDS, despre care nici până acum nu se știe cum a ajuns ”stăpânul absolut al cablului, televiziunii și accesului la internet din România”.

Adrian Sârbu, despre ascensiunea RCS-RDS

Astfel, „Digi (RCS RDS) a dobândit, cu sprijinul instituțiilor statului și în disprețul legii, monopolul absolut al piețelor audiovizualului și comunicațiilor. Astăzi își distruge concurența și dictează legi Guvernului și Parlamentului. Întreabă-te de ce i se permite.

«Nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari», spunea Henry Ford, cu mâna pe manivela cu care a învârtit America. «Nu mă întreba cum am ajuns sa controlez 75% din piața de cablu din România, peste 50% din accesul la internet și învârt România cu telecomanda. Nu am să-ți spun. Pentru că nu exist».

Îl cheama Zoli și este invizibil. I se trage de la o înghețată mâncată prin ’92, primul lui business. Nu-l întreba cum a băgat primul milion de abonați la cablu în sacoșa de înghețată cu care venea periodic, n-ai vrea sa știi de unde. Nici de al doilea, al treilea, al patrulea, chiar și al cincilea milion. Nu l-a întrebat nici Chirițoiu de la Consiliul Concurenței în ultimii 14 ani de cand este președinte.

După 30 de ani de invizibilitate și timiditate, Zoli a devenit stăpânul absolut al cablului, televiziunii și accesului la internet din România”, a spus Adrian Sârbu.

În opinia sa, fostul patron al PRO TV susține că în momentul de față, DIGI stabilește cine are sau nu dreptul să fie în cablu, dar și cât de vizibil poate fi un canal de televiziune.

DIGI stabilește cine ”are dreptul să fie în cablu și cine nu”

El a dat exemplu cazul Aleph News, postul său de televiziune lansat în urmă cu aproape doi ani de zile. Deși legea audiovizualului obligă RCS- RDS  să includă Aleph News în grupul tematic de știri, adică în pozițiile 12-20, în momentul de față Aleph News ocupă poziția 181, lucru care în opinia sa este discriminator.

Adrian Sărbu: „Astăzi, DIGI stabilește cine are dreptul să fie în cablu și cine nu. Cât de vizibil poate să fie un canal de televiziune și ce audiență va avea.

Te întreb dacă ți se pare normal. Să luăm cazul Aleph News. Aleph News, lansat în septembrie 2020 și cu statut must carry din ianuarie 2021, este ținta abuzului de poziție dominantă, termen consacrat în vocabularul concurenței, de către Digi RCS RDS care are 75% din cablu și deține și canalul de stiri Digi24.

Conform reglementării nr. 72 din 2015 din Legea audiovizualului, RCS-RDS e obligat să includă Aleph News în grupul tematic de știri, care ocupă pozițiile 12-20 în lista de canale unde se afla Digi24, Realitatea Plus, Antena 3, România TV și B1 TV.

Aleph News e marginalizat pe poziția 181, atunci cand nu e plimbat între 130 si 200. Aceasta discriminare reduce reach-ul Aleph News fata de Digi 24 cu 90%, iar audiența cu 99%, în flagranta neconcordanță cu performanța Aleph News în celelalte rețele, Vodafone, Orange etc”, a mai adăugat el.

Mai mult, Adrian Sârbu susține că Aleph Media a făcut demersuri în acest sens la CNA, iar RCS-RDS a fost amendat în repetate rânduri, însă constant a refuzat să introducă postul de știri pe locul cuvenit.

RCS-RDS, ajutat de statul român

Totodată, el a mai adăugat că la rândul său Consiliul Concurenței refuză sa deschidă anchetă și să impună măsuri provizorii care ar putea împinge RCS RDS să includă imediat Aleph News în grupul tematic de știri, întrebându-se de ce nu se implică atât de mult autoritățile statului român în acest proces.

În opinia sa, „În septembrie 2021, Aleph Media a cerut Consiliului Național al Audiovizualului să aplice legea împotriva RCS RDS. Consiliul Național al Audiovizualului a amendat de mai multe ori RCS RDS. Acesta a refuzat sa introducă Aleph News în grupul tematic de știri, din 181.

În noiembrie 2021, Aleph Media a trimis o cerere Consiliului Concurenței pentru a deschide o anchetă împotriva RCS RDS pentru abuz de poziție dominantă. În trecut, Consiliul Concurenței a efectuat astfel de investigații, cu sancțiuni grele pentru agresor.

Deși toate informațiile au fost furnizate, Consiliul Concurenței refuză sa deschidă anchetă și să impună măsuri provizorii care ar putea împinge RCS RDS să includă imediat Aleph News în grupul tematic de știri”, a mai spus acesta.

Motivul pentru care ascensiunea DIGI nu poate fi oprită

În acest sens, patronul Aleph News susține că statul român ar sprijini din umbră RCS-RDS în contextul în care cel care conduce grupul, dar și alți apropiați ai săi au ajuns să fie chiar mai puternici decât statul român și chiar dictează Guvernului modul în care să modifice Legea Audiovizualului astfel încât monopolul DIGI să nu fie atins.

Totodată, el a mai adăugat că până la momentul actual, RCS-RDS a ieșit învingător.

Aşadar, „Ai să te întrebi cum este posibil ca în România democratică și europeană, instituțiile abilitate ale statului, CNA, Consiliul Concurenței, Guvernul, Parlamentul, să nu poată sau să nu vrea să-și exercite autoritatea în aplicarea legilor audiovizualului și concurenței.

Îți răspund de ce. Azi, Zoli și invizibilii lui din diverse instituții ale României au ajuns mai puternici decât statul român.

De câteva săptămâni dictează Guvernului cum să modifice Legea Audiovizualului pentru ca monopolul DIGI să rămână neatins. Până acum au câștigat. Maine, un om îi poate opri. Va avea el curajul?”, se întreabă Adrian Sârbu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata