Românii care muncesc în străinătate au continuat să trimită miliarde de euro în ţară şi în plină pandemie

33

Suntem lideri în Europa, când vine vorba despre banii trimişi în ţară de către românii care lucrează peste hotare. Este vorba despre 3,6 milioane de români, care lucrează în mod oficial în străinătate, şi care, în 2020, au trimis înapoi în România 3,4 miliarde de euro.

Este cel mai ridicat nivel al remitenţelor dintre toate cele 27 de state membre al Uniunii Europene, indică datele Biroului european de statistică Eurostat.

În contextul comparativ, pentru prima oară din 2011 încoace, nivelul banilor trimişi acasă de românii care lucrează peste hotare (3,4 miliarde de euro) a depăşit nivelul investiţiilor străine directe (3 miliarde de euro).

Totuşi, vorbim despre o scădere faţă de anul 2019, de înţeles în contextul pandemiei. La nivelul Uniunii Europene, volumul remitenţelor a scăzut cu 9% în 2020 faţă de anul precedent. În cazul României, scăderea a fost de 7%.

Spania şi Polonia ne urmează în clasamentul remitenţelor la nivelul Uniunii Europene

După România, statele de la vârful clasamentului remitenţelor au fost Spania şi Polonia. Spaniolii care muncesc în străinătate au trimis în ţară 2,9 miliarde de euro (în creştere cu 6% faţă de nivelul înregistrat în 2019), în timp ce polonezii au trimis 2,8 miliarde de euro (în scădere cu 10% faţă de anul precedent).

Faţă de scăderea medie de 9% la nivelul Uniunii Europene, volumul remitenţelor a scăzut cu 2% în Cehia, însă cu 50% în Ungaria şi cu 71% în Bulgaria.

“Există o probabilă tendinţă de accentuare a ceea ce noi numim antreprenoriat transnaţional. Este posibil ca pandemia să fi grăbit planurile românilor din străinătate care voiau să îşi deschidă o afacere în ţară”, a declarat profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii din Bucureşti pentru Alph News.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News