Romelectro intenţionează să se împrumute la CEC în contextul contractului Vidraru al Hidroelectrica

30

În prezent, una dintre cele mai mari companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice Romelectro, va decide luna viitoare, intenţia unei propuneri a conducerii privind contractarea unui credit de la banca de stat CEC Bank, destinat finanțării costurilor unui contract cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Astfel, pe ordinea de zi a AGA Romelectro se află „aprobarea contractării de către Societate cu CEC Bank în vederea obținerii unui credit pentru finanțarea contractului „.  Hidroelectrica, pentru retehnologizarea amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, în calitate de lider al unui consorțiu ce mai include firma slovenă Litostroj Power, precum și subcontractorul român Tesla Power Systems SRL.

De altfel, ceilalți ofertanți sunt companiile chineze Zhefu Holding Group și Sinohydro (cea de-a doua cu subcontractor Powerchina Chengdu), precum și consorțiul format din divizia franceză GE Hydro France a americanilor de la General Electric, ca lider, și firmele românești Grid Solutions Romania SRL și Elecnor SA.

În acest sens, decizia nu este definitivă Contractul de retehnologizare a ansamblului de la Vidraru, scos ultima oară la licitație în august 2020, este estimat la peste 86 milioane euro plus TVA.

În platforma oficială a sistemului electronic de achiziții publice, licitația apare ca fiind încă în desfășurare, neadjudecată. Este vorba despre unul dintre cele mai complexe contracte din istoria Hidroelectrica, drept dovadă stând și faptul că prima licitație pentru atribuirea sa a fost lansată în urmă cu peste 5 ani, în mai 2016.

De atunci, au fost organizate mai multe proceduri succesive de achiziție în acest scop, toate anulate din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini. Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri.

Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Romelectro, deținută de 15 acționari persoane fizice române, dintre care cei mai importanți sunt Viorel Gafița și Gabriel Rădulescu, ce controlează fiecare peste 27% din capitalul societății, a terminat anul trecut cu pierderi de circa 8 milioane lei, cu peste 50% mai mici decât în 2019, la o cifră de afaceri de 201,64 milioane lei, în scădere cu o treime comparativ cu 2019.

Aşadar, compania românească, înființată initial în 1971 ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei, are în portofoliu numeroase contracte de lucrări de construcții energetice și nu numai executate atât în țară, cât și în străinătate.

Romelectro a fost, de asemenea, partener cu spaniolii de la Duro Felguera în consorțiul executant al lucrărilor de construire a noii centrale pe gaze a Romgaz de la Iernut, în baza unui contract semnat în 2016 care a fost reziliat de curând, în condițiile finalizării a peste 90% din obiectiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata