Rusia și Brazilia și-au consolidat parteneriatul strategic

Foto: ştirilrprotv.ro
17

Aparent, nu toți liderii occidentali i-au întors spatele lui Vladimir Putin, după ce a izbucnit războiul din Ucraina.

Astfel, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, au avut luni o discuție telefonică în care au discutat despre securitatea alimentară globală.

Totodată, președintele rus a reiterat intenția sa de a consolida parteneriatul strategic dintre Rusia și Brazilia, potrivit unui comunicat de presă transmis de către Guvernul de la Moscova, preluat apoi de către agenția de presă Reuters. În cadrul apelului telefonic, Vladimir Putin l-a asigurat pe Jair Bolsonaro că Rusia își va îndeplini obligațiile și va furniza îngrășăminte Braziliei.

În contextul politico-economic, joi după-amiază, 23 iunie 2022, a avut loc summitul virtual al grupului economic BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Vladimir Putin cere o „cooperare cinstită” cu Africa de Sud, Brazilia, China și India

În cadrul Summit-ului BRICS, acesta a fost găzduit de China, iar țările membre au discutat despre economia globală, dar și despre războiul declanșat în Ucraina, relatează agenția de presă EFE. Potrivit sursei citate, la Summit-ul BRICS au participat președintele Rusiei Vladimir Putin, preşedintele Chinei Xi Jinping şi președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa, dar și premierul Indiei Narendra Modi și preşedintele Braziliei Jair Bolsonaro.

În cadrul declarației sale, preşedintele rus, Vladimir Putin a cerut o „cooperare cinstită”, astfel încât criza economică mondială să fie depășită. Totodată, el a dat vina pe „anumite state” pentru această situație, susținând că acestea au folosit mecanisme financiare greșite.

În opinia sa, „Avem nevoie de o cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă pentru a găsi  o cale de ieşire din criza traversată de economia mondială, generată de acţiunile stupide şi egoiste ale anumitor state, care, folosind mecanisme financiare, transferă întregii lumii greşelile lor în politica macroeconomică”, a spus liderul rus, făcând referire la ţările occidentale.

În acelaşi timp, el a subliniat faptul că lumea are nevoie de conducerea țărilor BRICS pentru elaborarea politicilor care pot conduce la formarea unui „sistem multipolar de relaţii interstatale”. Vladimir Putin a adăugat și că ţările BRICS pot lucra „în comun şi eficient pentru a garanta stabilitate şi securitate pe plan internaţional”.

China condamnă sancțiunile occidentale împotriva Rusiei

În contextul dat, o reacție în acest sens, a venit și de la preşedintele chinez Xi Jinping. Acesta a calificat situația actuală ca fiind „impunătoare şi complexă”. În acest sens, oficialul chinez a sugerat „coordonarea politicilor macroeconomice” şi „construirea unei economii globale deschise”, astfel încât să poată fi realizată „creştere economică mai rezistentă”. În același timp, Xi Jinping a menționat faptul că „globalizarea este o tendinţă istorică ireversibilă”.

De altfel, Africa de Sud, India și Brazilia au evitat să vorbescă despre războiul din Ucraina. În schimb, liderul chinez a condamnat sancțiunile impuse de către Occident împotriva Rusiei, care, în opinia sa, „ar putea avea un efect de bumerang”.

În vizunea sa, „Criza din Ucraina a tras un semnal de alarmă pentru umanitate”, a spus liderul chinez. Totodată, Xi Jinping a deplâns faptul că „anumite ţări” încearcă să îşi extindă alianţele militare şi „să-i oblige pe alţii să aleagă tabere”, avertizând asupra spectrului „mentalităţii războiului rece” în lumea de astăzi.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata