Salariile lor vor fi majorate cu 8% de la 1 ianuarie. Măsura se va aplica în cazul profesorilor. Decizia a fost luată de Ministerul Finanțelor, care a modificat proiectul de Ordonanță care inițial îngheța veniturile cadrelor didactice. O decizie finală se va lua în ședința de Guvern.

Proiectul repus în transparență decizională a fost completat cu acordarea de la 1 ianuarie 2022 a unei creșteri de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 şi cele din luna decembrie 2021. Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022.

Guvernul s-a reunit în ședință, în această dimineață, iar măsura este discutată pentru că ordonanța cu prorogări va fi adoptată azi, potrivit anunțului făcut de premierul Ciucă în debutul ședinței.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Conform OUG, prin excepție de la alin. (1), pentru  personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“.

Trebuie subliniat că Ministerul Finanţelor  a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevedea înghețarea salariilor din Educație pentru anul 2022. Imediat, profesorii au amenințat cu proteste.

Anunțul făcut de Nicolae Ciucă în debutul ședinței de Guvern

În debutul ședintei de Guvern, Nicolae Ciucă a anunțat că va fi alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani. Șeful Guvernului a susținut că în Legea Bugetului un capitol foarte important este cel legat de investiții și va fi alocat cel mai mare buget din ultimii 32 de ani.

Premierul a arătat că pe agenda discuțiilor se vor găsi două proiecte importante, care fac parte din pachetul legislativ ce va sta la fundamentarea bugetului pe anul 2022.

„Astăzi avem pe masa de lucru ordonanța de urgență privind principalele măsuri bugetare și proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuțiile pe care le-am avut și dezbaterile la nivelul fiecărui minister a reieșit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti și elabora un buget echilibrat și responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populației și sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparțin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susținere”, a arătat Ciucă.