Serghei Surovikin: Rusia are destule forțe pentru a „împinge Ucraina spre o capitulare completă”

65

În prezent, noul comandant rus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina a declarat că Rusia are suficiente forțe pentru a „împinge Ucraina către o capitulare completă”. Serghei Surovikin a fost numit recent de Kremlin pe această funcție de conducere după eșecurile înregistrate în ultima vreme de forțele Moscovei.

Astfel, generalul rus Serghei Surovikin, recent numit de Vladimir Putin la comanda forțelor ruse din Ucraina a declarat că Rusia are destule forțe pentru a „împinge Ucraina spre o capitulare completă”.

Vom împinge Ucraina către o capitulare completă

În afirmaţiile sale, „Nu sunt dispus să mai sacrific alți soldați ruși într-un război de gherilă împotriva hoardelor de fanatici înarmați de NATO. Avem destule forțe și mijloace tehnice pentru a împinge Ucraina către o capitulare completă”, potrivit corespondentului special VGTRK (Compania Rusă de Televiziune și Radio), Olga Kurlaeva, citat de publicația Pravda, care a șters ulterior respectiva știre.

După ce Ucraina a recucerit recent mai mult teritoriu decât a ocupat armata rusă în ultimele șase luni, Ministerul rus al Apărării l-a numit sâmbăta trecută pe Serghei Surovikin în funcția de comandant general pentru operațiunile de război ale Rusiei.

Acesta a jucat anterior un rol esențial în operațiunile Rusiei în Siria în calitate de comandant-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, în timpul cărora avioanele de luptă rusești au provocat distrugeri pe scară largă în zonele controlate de rebeli.

Cine este noul comandant al trupelor rusești din Ucraina

În prezent, Serghei Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost până acum şeful grupării de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexandr Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.

Este un fapt rar că o astfel de decizie este făcută publică de Moscova, scrie AFP, adăugând că ea survine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

Contraofensivă ucraineană de succes

În cadrul acestui război, la începutul lunii septembrie, forţele Moscovei au fost alungate din cea mai mare parte a regiunii Harkov din nord-est, într-o contraofensivă ucraineană în urma căreia Kievul a recucerit mii de kilometri pătraţi de teritoriu.

De asemenea, trupele ruseşti au pierdut 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi au scăpat la limită de încercuirea în Lîman, un centru logistic aflat acum în mâinile Kievului.

Înfrângerile au provocat critici din interiorul elitei ruse, liderul cecen Ramzan Kadârov acuzând conducerea militară, iar un oficial parlamentar de rang înalt, Andrei Kartapolov, a cerut public armatei să „înceteze să mai mintă” cu privire la înfrângerile sale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro