Sistemul de conducte ale Ucrainei n-a mai fost reparat „de zeci de ani”, astfel că există riscul ca „ceva să plesnească” oricând, explică preşedintele Putin

10

Preşedintele Putin transmite un semnal de îngrijorare. Poate plesni oricând ceva, susține liderul de la Kremlin. El a făcut această remarcă cutremurătoare în contextul transportului de gaze către Europa. Liderul rus exclude Ucraina ca țară de tranzit și explică exact motivele care stau la baza acestei decizii.

Vladimir Putin pare să excludă Ucraina ca ţară de tranzit pentru creşterea aprovizionării cu gaze a ţărilor din UE, relatează Euractiv. Comentând asupra posibilităţii de a transporta mai multe gaze naturale prin Ucraina, Putin a amintit faptul că sistemul de conducte al acestei ţări n-a mai fost reparat „de zeci de ani”, astfel că există riscul ca „ceva să plesnească” oricând.

Astfel, „Ar fi posibil să mărim aprovizionarea via sistemul de transport ucrainean. Doar că asta ar însemna pierderi pentru Gazprom. Cum am mai spus, Gazprom economiseşte circa 3 miliarde de dolari americani anual prin utilizarea sistemelor noi de conducte”, a remarcat Putin, citat de RT, la o şedinţă dedicată dezvoltării sectorului energetic .

În prezent există un singur nou sistem de transport activ – şi anume TurkStream. Acesta transportă gaz rusesc pe sub Marea Neagră către Turcia şi de acolo către ţări din UE via Bulgaria.

Ce se întâmplă cu gazoductul Nord Stream 2

În prezent, gazoductul Nord Stream 2 ce transportă gaz în Germania prin Marea Baltică nu este încă operaţional, în aşteptarea certificării autorităţilor europene şi germane. Ambele gazoducte ocolesc Ucraina, o ambiţie a Rusiei după criza gazelor din 2009.

Preşedintele Putin a explicat că echipamentele de pompare şi conductele noi permit creşterea presiunii, spre deosebire de cele din Ucraina.

În opinia sa, „Este ceva ce nu poate fi realizat prin sistemul de transport din Ucraina, care n-a mai fost reparat de decenii, astfel că ceva de acolo poate plesni oricând, cu consecinţe nefaste pentru toată lumea – atât pentru partea care asigură tranzitul, cât şi pentru consumator”, a spus Putin. Preşedintele rus a sugerat că poate fi luată în considerare o suplimentare a aprovizionării pieţei europene însă „ar trebui făcută cu prudenţă”.

În viitor, Putin a precizat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile contractuale privind tranzitul gazului către Europa prin Ucraina.

Cine se face vinovat de criza gazelor?

Contactat de Euractiv, CEO-ul Gas TSO din Ucraina (GTSOU), Sergiy Makogon, a respins aceste afirmaţii, subliniind că expertizele independente comandate de companie au confirmat faptul că programul de investiţii al Ucrainei este suficient pentru garantarea unui tranzit fiabil în următorii zece ani.

Astfel, „De fapt, accidentele cauzate de infrastructura gaziferă a Rusiei au contribuit la criza de gaze europeană”, a spus Makogon. El a făcut referire la un incendiu la o uzină de procesare a gazelor lichefiate din regiunea Yamal-Nenets, care a diminuat exporturile de gaze către Europa via Yamal în luna august a anului trecut.

Ca răspuns la  acuzaţiile formulate de Putin în privinţa scurgerilor de gaze din Ucraina, acesta a argumentat în raport cu „cel mai bun indicator al calităţii infrastructurii transportului de gaze – emisiile de metan provenite din operaţiile de rafinare, transport, depozitare şi distribuţie.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News