Specialiștii avertizează că pandemia de coronavirus nu s-a terminat, chiar dacă restricțiile au fost ridicate în țara noastră pe 9 martie

35

În România, specialiștii avertizează că pandemia de coronavirus nu s-a terminat, chiar dacă restricțiile au fost ridicate în țara noastră pe 9 martie, iar  Europa de Vest se pregătește pentru un nou val șase, în acest sens, România trebuie să fie precaută.

Președintele PNL,Florin Cîţu, a declarat că nu crede că în România vor fi introduse noi restricții COVID.

Astfel, „Este bizar, nu cred așa ceva și în coaliție nu s-a discutat subiectul. Întotdeauna eu sunt de acord cu specialiștii, dar acum ar fi bizar să vii la o lună (n.r. de când s-a renunțat la restricţii), eu nu cred că ne putem întoarce, în coaliție nu s-a discutat așa ceva”, a spus președintele PNL, Florin Cîțu.

De altfel, restricțiile COVID au fost eliminate pe 9 martie, în prima zi fără stare de alertă în România. De atunci, nu se mai poartă măști de protecție și nu se mai utilizează certificatul verde pentru accesul în instituții și centre comerciale.

Un nou val va lovi Europa de Vest

În acest context, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a transmis că pandemia încă nu a luat sfârșit și chiar dacă numărul cazurilor de infectări este în scădere, la momentul actual țările din vest se pregătesc de un nou val de îmbolnăviri.

Astfel, „În ultima săptămână, lucrurile au stagnat, nu suntem într-o zonă care să ne îngrijoreze, dar în continuare vin pacienți care se internează, în continuare avem situații în care formele sunt severe și sperăm totuși ca valul acesta să ajungă într-un timp care să ne ajungă o zonă de confort. Deocamdată lucrurile nu sunt în acel moment.

Europa de Vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea cazuri destul de multe și în acest an. La noi cazurile sunt în scădere și va urma o perioadă liniștită dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să monitorizăm ce se întâmplă și că trebuie să renunțăm la vaccin.

Variantă mutantă nu circulă în România. Sunt cazuri de pacienți cu Varianta Omicron 2. Numărul de cazuri nu este la un nivel alarmant”, a declarat Beatrice Mahler.

Trebuie să fim echilibrați

La rândul său, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în ce condiții ne putem confrunta cu valul șase de COVID-19.

În opinia sa, „Omicron nu a plecat. Eu am spus-o de mai multe ori. Chiar dacă pandemia nu s-a închis cred că ceea ce a însemnat impact al populației a fost până acum. Când spun lucrul ăsta mă refer la nişte parametrii foarte clari, număr de spitalizări, contează ocuparea paturilor de ATI, dar mai e un lucru importat în cât timp se întâmplă cele două, dacă e o dinamică care să pună presiune.

Vor fi creşteri, s-a întâmplat în toată Europa, dar nu au crescut numărul de spitalizări, nu sunt probleme foarte mari în terapie. Ceea ce este important este dacă varianta doi de Omicron vine cu o patologie mai mare. Ori, după părerea mea, problema este cu oamenii vulnerabili care, din păcate, fac forme severe şi critice în continuare. Eu cred că trebuie să rămânem echilibrați”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro