Statele Unite ale Americii au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc, din ultimii 25 de ani

26

Din datele înregistrate recent de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică, reiese că SUA au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc din ultimii 25 de ani.

SUA se confruntă cu o “epidemie de violență”

În contextul siguranţei, datele publicate marți de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că rata crimelor cauzate de arme de foc din SUA în 2020 a fost cea mai mare înregistrată din 1994. În acest context, specialiștii au subliniat că este posibil ca pandemia să fi exacerbat factorii de stres.

În această perioadă, noile date arată și că rata globală a crimelor comise cu arme, a crescut cu aproximativ 35% în intervalul 2019 și 2020.

Astfel, „Este posibil ca pandemia COVID-19 să fi exacerbat factorii de stres social și economic existenți care cresc riscul de omucidere și sinucidere, în special în rândul anumitor comunități rasiale și etnice”, au scris cercetătorii CDC în raportul lor, potrivit CNN.

Concret, în anul 2020, procentul de 79% din totalul crimelor și 53% din totalul sinuciderilor au implicat arme de foc.

Au fost examinate datele privind decesele cauzate de arme de foc

În contextul economico-social, cercetătorii CDC au examinat datele privind decesele cauzate de arme de foc, analizând în același timp datele privind sărăcia și au constatat că, în timpul pandemiei, zonele din SUA cu cel mai ridicat nivel de sărăcie au avut rate de omucideri și sinucideri prin împușcare de 4,5 și, respectiv, de 1,3 ori mai mari decât zonele cu cel mai scăzut nivel de sărăcie.

Cât despre etie şi rasă, din 2019 până în 2020, rata generală a omuciderilor prin împușcare a urcat de la 4,6 decese la 6,1 decese la 100.000 de persoane, însă creșterea nu e distribuită în mod egal. Cele mai mari creșteri în 2020 au avut loc în rândul băieților și bărbaților de culoare cu vârste cuprinse între 10 și 44 de ani și al bărbaților amerindieni sau nativi din Alaska cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, potrivit sursei menționate.

În activitatea lor, datele FBI arătau o creștere de 29,4% a numărului de omucideri între 2019 și 2020, cel mai mare salt înregistrat vreodată de FBI. Cifrele publicate de FBI în 2021 arată că anul 2020 a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de omucideri într-un singur an de când agenția a început să urmărească aceste infracțiuni, în anii 1960.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata