Statele Unite urmează să-şi ”consolideze poziţionarea militară în Europa”

Foto: ro,wikipedia.org
22

În cadrul summitului NATO „istoric” de la Madrid, președintele Statelor Unite a transmis că Washingtonul va lua măsuri suplimentare ca reacție la agresiunea Rusiei din Ucraina.

Astfel, preşedintele Joe Biden a spus ce se va întâmpla în țări precum Spania, Polonia, România, țările baltice, Regatul Unit, Germania și Italia.

În acest fel, Statele Unite urmează să-şi ”consolideze poziţionarea militară în Europa”, pentru ca NATO să poată ”răspunde la ameninţări provenind din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”, a anunţat miercuri, la Madrid, în cadrul unui summit al Alianţei Nord-Atlantice, președintele american Joe Biden.

În precizările sale, ”Ne aflăm la această întâlnire” şi ”dovedim că NATO este mai necesară ca niciodată”, a declarat preşedintlee american, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Statele Unite au desfăşurat deja, în acest an, ”20.000 de militari suplimentari în Europa, în vederea consolidării liniilor noastre, o reacţie faţă de iniţiative agresive ale Rusiei”, detaliază el.

Joe Biden confirmă totodată că Washingtonul îşi va creşte de la patru la şase numărul distrugătoarelor staţionate la baza Rota, în Spania.

5.000 de militari americani în România

Prima putere mondială urmează să înfiinţeze în Polonia un ”cartier general permanent al celui de-al V-lea Corp al Armatei americane”, anunţă el.

”Vom menţine o brigadă suplimentară”, alcătuită în total din 5.000 de mlitari, cu baza în România, mai anunţă Biden.

În plus, Statele Unite urmează, de asemenea, să procedeze la ”desfăşurări suplimentare în ţările baltice”, anunţă şeful statului american.

”Vom trimite două escadrile suplimentare” de avioane de luptă de tip F-35 în Regatul Unit şi ”vom poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană” în Germania şi Italia, a ami precizat Joe Biden în această scurtă alocuţiune, în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”voia o «finlandizare a Europei», adică o evoluţie a statelor membre către o poziţie neutră, istorică în această ţară nordică, dar obţine, din contră, o «NATO-izare» a Europei”, a tunat Joe Biden.

În viitor, Finlanda, istoric nealiniată militar, dar şi Suedia, se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat, marţi seara, vetoul, iar Alianţa Nord-Atlantică a afişat o unitate aproape fără falie de la începutul Războiului rus din Ucraina.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata