Statul Român a rămas cu o pagubă de aproape 2,7 milioane de euro din vânzarea frauduloasă a hotelului Astoria

20

2,7 milioane de euro este paguba pe care Statul Român o are în dosarul vânzării frauduloase a hotelului Astoria din București. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a absolvit, recent, de orice vină și pe singurul inculpat condamnat în decembrie 2020.

Astfel, ÎCCJ a pronunțat marți, 21 decembrie, o soluție de achitare într-o cale extraordinară de atac pe directorul general al Societății Feroviare de Turism (SFT) de la momentul vânzării hotelului, în anul 2007, Luminița Laura Gliga, din Alba Iulia.

În decembrie 2020, aceasta a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani. Femeia a mai fost obligată să plătească daune în valoare de circa 7 milioane de lei. Luminiţa Gliga a formulat recurs în casaţie care a fost admis de către Curtea Supremă. Instanța a dispus achitarea acesteia pe motiv că fapta de abuz în serviciu de care a fost acuzată de procurori DNA nu este prevăzută de legea penală.

în contextul legal, ”(…) În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod procedură penală achită pe inculpata Gliga Luminiţa Laura, bpentru săvârşirea infracţiunii de babuz în serviciu prevăzută de art. 248 raportat la art. 248/1 din Codul penal 1969 şi art. 13/2 din bLegea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal. Dispune anularea formelor de executare emise în baza deciziei penale recurate. bMenţine celelalte dispoziţii ale bdeciziei recurate care nu contravin bprezentei”, se menționează în hotărârea definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Luminița Gliga rămânând atunci singura persoană condamnată. Astfel, fostul director adjunct al SFT – CFR SA, Cosmin Adrian Udor, a scăpat de pedeapsă întrucât a intervenit prescripția faptei de abuz în serviciu, iar executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache a fost achitat.

Concret, la instanța de fond, Curtea de Apel București, în iunie 2018, Cosmin Udor a primit 6 ani de închisoare, iar Gliga și Dumitrache au fost condamnați fiecare la câte 5 ani de detenție. Magistrații au mai decis confiscarea de la Bogdan Dumitrache a sumei de 7.196.400 lei. Gliga trebuia să plătească 7.015.408,25 de lei către SFT CFR SA, iar Udor – 34.752 de lei.

 

Rechizitoriul DNA

În perioada 6 iulie 2007 – 6 septembrie 2007, Societatea Feroviară de Turism a plătit unei firme de avocatură 34.752 de lei, deşi nu a beneficiat de serviciile acesteia. De asemenea, arată procurorii DNA, compania de avocatură a prestat unele servicii de asistenţă juridică pentru instituţie, însă plăţile aferente acestora nu au fost aprobate de către fostul director general al Societăţii, Laura Luminiţa Gliga. În consecinţă, firma de avocatură a cerut executarea silită a Societăţii Feroviare pentru recuperarea sumei de 199.217 lei, apelând la executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, trimis şi el în judecată, luni, de DNA.

Astfel, a fost scos la licitaţie publică Hotelul Astoria din Bucureşti, principalul activ al Societăţii Feroviare de Turism SFT – CFR S.A.

Astfel, „În cadrul executării silite, fără a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (construcţie şi teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condiţiile în care SFT – CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deţinea doar un drept de folosinţă, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA.

Iar vânzarea la licitaţie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitaţie, a oferit suma de 9 milioane lei, adică preţul de pornire a licitaţiei, acesta fiind şi preţul la care a fost adjudecat hotelul Astoria şi terenul aferent. Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei a fost diminuată, cu intenţie, faţă de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel şi terenul aferent)”, se arată în comunicatul DNA de la momentul trimiterii celor trei inculpați în judecată, în luna aprilie 2017.

După ce Societatea şi-a achitat datoriile către firma de avocatură, diferenţa de 7.015.408,25 lei a ajuns în contul Societăţii Feroviare de Turism SFT – CFR S.A., iar, ulterior, Luminiţa Gliga a plătit respectiva sumă către societatea privată care obţinuse hotelul, Orhideea Gardens SRL, fără ca aceasta să fie, însă, datorată şi fără ca între cele două instituţii să existe relaţii contractuale.

Actual, prejudiciul rezultat în urma vânzării Hotelului Astoria Bucureşti se ridică la 9.840.826 de lei (aproximativ 2.675.000 de euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata