Știri imobiliare: Ce datorii sunt anulate de Fisc pentru PF, PFA, dezvoltatori imobiliari?

Pentru dezvoltatorii imobiliari și nu numai a apărut în luna ianuarie 2018 o Lege prin care sunt anulate anumite obligații fiscale pe care le aveau.

În Monitorul Oficial a fost publicată în data de 18 ian.2018, Legea nr.29/ 15-01-2018, prin care sunt anulate datorii legate de:

 • vânzarea caselor de persoane fizice,(dezvoltatori imobiliari care au construit ca persoane fizice)
 • activități agricole realizate de persoane fizice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate PFA.

Legea mai spune că:

 • Datoriile se șterg din oficiu.
 • Se va emite decizia de anulare și se va comunica persoanelor fizice.
 • Dacă au fost achitate deja aceste datorii, sumele de bani vor fi restituite.

Motivele ștergerii acestor datorii au legătură cu faptul că Fiscul le încadra ca venituri în două categorii diferite:

 • Venituri obținute din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
 • Venituri din activități independente.

Un alt motiv a fost acela că Fiscul nu poate reîncadra veniturile obținute din vânzarea imobilelor în categoria veniturilor obținute din activități independente. Se referă la perioada de dinaintea datei de 1 iunie 2017.

În cazul datoriilor legate de activități agricole pe care le-au realizat PFA-urile, persoanele fizice, întreprinderile familiale sau individuale, acestea se referă la:

 • anularea diferențelor de TVA și accesorii aferente calculate până la data de 31 decembrie 2016
 • activitățile agricole dar care includ și activități de transformare a produselor agricole, servicii agricole prin care s-a utilizat munca manuală, munca cu echipamente specifice.

Concluzia este că Legea inițiată de parlamentarii naționaliliberări (Huţucă Bogdan-Iulian, Turcan Raluca, Răcuci Claudiu-Vasile și Ştefan Ion) vizează pe dezvoltatorii imobiliari. Acestora, dacă au construit pe persoană fizică, li se anulează impozitele și contribuțiile sociale.

În categoria dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice cu datorii la Fisc se încadrează:

 • Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță – a construit în zona Popești-Leordeni
 • Gigi Becali – a construit în Pipera
 • Cristian Țânțâreanu – a construit în Corbeanca Paradisul Verde.

Acestora și altor dezvoltatori imobiliari li se anulează anumite datorii fiscale conform acestei Legi. Este vorba de impozit pe venit, de contribuții sociale și accesorii aferente ce au fost calculate până la 1 iunie 2017.

Vor fi scutiți de aceste datorii mulți dezvoltatori imobiliari care au construit numeroase blocuri de locuințe și birouri în zonele de lux ale capitalei. De asemenea astfel de dezvoltatori imobiliari sunt și în alte orașe ale țării.

Cu siguranță ideea de a construi atât de mult pe persoană fizică i-a avantajat ca să nu mai spun declarația lui Gelu Diaconu, fostul sef de la ANAF, care este ironic cu privire la această ștergere a datoriilor acestor oameni cu afaceri imobiliare mari.

Ei au evitat plata taxelor către stat prin această tactică de a construi pe persoană fizică. Astfel au plătit impozite mici la fel ca și cei care fac tranzacții ocazionale, care se ocupă de vânzări de apartamente, case sau terenuri. Sunt site-uri unde apar astfel de vânzări, anunțuri imobiliare și anunțuri direct proprietar.

Plata impozitelor s-a făcut în același cuantum a Codului fiscal. Potrivit celor relatate de Gelu Diaconu: diferența de taxare dintre acești dezvoltatori imobiliari este prea mare.

De asemenea fostul șef de la ANAF, Gelu Diaconu, a declarat:

,,Când eram șeful Fiscului am inițiat controale care au reîncadrat (perfect legal și echitabil fiscal) aceste tranzacții imobiliare ca activitate economică cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat și după plecarea mea, identificând sume de valori foarte mari.ˮ

,,La presiunea baronilor PSD din județele din câmpie, anulează, în art. 3 al aceleiași legi, TVA datorată și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție.ˮ

,,În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA de 24-20-19 9% (în funcție de perioadă). Și uite așa baronii …sunt scutiți de facto. Inimaginabil! Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat.“ (Gelu Diaconu, fostul șef de la ANAF).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata