SUA a decis să impună sancțiuni anumitor firme din China

46

În prezent, Statele Unite trec la fapte și au decis să impună la început de săptămână o serie de sancțiuni mai multor firme chineze pentru încălcarea embargoului petrolier împotriva Iranului.

Impunerea de sancțiuni pe bandă rulantă venite din Statele Unite, potrivit Reuters, pentru încălcarea embargoului petrolier împotriva Iranului, SUA a decis să impună sancțiuni unui număr de 8 firme din China.

În contextul unui comunicat transmis de Trezoreria şi Departamentul de Stat de la Washington, este vorba despre patru firme din Hong Kong, una din Singapore şi una din Emiratele Arabe Unite.

Din punct de vedere al acuzațiilor aduse, SUA susțin că respectivele companii ar fi contribuit la vânzări de ţiţei şi produse petrochimice în valoare de zeci de milioane de dolari în sud-estul Asiei.

A treia rundă de sancțiuni adoptată de SUA

În același timp, Trezoreria Statelor Unite a mai arătat că firma Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial, una din cele mai mari din Iran în domeniul intermedierii de tranzacţii cu produse petrochimice, a folosit firmele sancţionate pentru a facilita vânzările supuse embargoului.

În cadrul prevederilor setului de sancțiuni adoptat de SUA, conform Reuters, activele firmelor sancționate din SUA au fost blocate. În același timp, măsura s-ar putea extinde, iar potrivit sursei citate, eventualii parteneri de afaceri ai companiilor riscă și ei să fie sancționați în același mod.

Astfel, această decizie a SUA, face parte dintr-un set mai larg de eforturi constante, în acest sens SUA își doresc să facă presiuni asupra Iranului prin astfel de măsuri, având ca scop determinarea regimului de la Teheran să își poată limita programul nuclear.

Iranul promite o reacție ”fermă și hotărâtă”

În contextul acestei runde de sancțiuni anunțate la începutul acestei săptămâni, este cea de a treia legată de Iran, impuse unor firme chineze în ultimele două luni. Amintim faptul că încă din momentul în care și-a început mandatul la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden a fost reticent în privinţa sancţionării entităţilor chineze.

În tot acest timp, liderul american a sperat că va reuși să reinstituie acordul nuclear din 2015 care a fost încheiat de puterile internaționale cu Iranul, însă nici până acum planurile lui Joe Biden nu au funcționat așa cum și-ar fi dorit.

Pe de altă parte, nici Iranul nu se lasă mai prejos și promite un răspuns ferm SUA. La scurt timp după anunțul privind noile sancțiuni, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanaani, a anunțat că ţara sa va reacţiona „hotărâtor şi ferm”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro