SUA, Marea Britanie și Australia își îndeamnă cetățenii să evite aeroportul din Kabul. Este amenințare de atac terorist

16

Talibanii au preluat în 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Ambasada SUA din Kabul le recomandă cetăţenilor americani să nu se deplaseze la aeroportul internaţional Hamid Karzai, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri.

Australia îndeamnă cetățenii săi și cei care au vize pentru acest stat să părăsească zona, fiind “o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”. De asemenea, guvernul britanic recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan, din același motiv.

Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, potrivit alertei de securitate emise de ambasada SUA.

Alerta, postată pe site-ul amabasadei, nu furnizează motivele pentru care a fost emisă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Această avertizare, urmează după avertismentele preşedintelui SUA, Joe Biden, şi ale altor oficiali din administraţia, privind o ameninţarea din partea grupării Statul Islamic la adresa operaţiunilor de evacuare, în contextul în care mulţimile se înghesuie la porţile aeroportului.

De asemenea, alerta le recomandă cetăţenilor americani „să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulţimi mari”, conform Agerpres.

În acest sens, ministrul australian de externe, Marise Payne, a declarat, joi, că există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona, relatează Reuters.

Australia îşi evacuează cetăţenii şi deţinătorii de viză de peste o săptămână de pe aeroportul din Kabul, unde Canberra le-a cerut oamenilor să călătorească în ordine şi să fie gata de transport.

Miercuri seară, Australia şi-a schimbat recomandarea către cei din zonă, decizie despre care Marisa Payne spune că are la bază preocupări sporite privind un posibil atac terorist.

„Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”, le-a spus Payne jurnaliştilor la Canberra.

Această alertă sporeşte riscul ca numeroşi afgani care deţin viză pentru Australia să fie lăsaţi în urmă în condiţiile în care Canberra se pregăteşte să-şi încheie programul de evacuare, comentează Reuters.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan. Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia.

Australia a făcut parte din forţa internaţională condusă de NATO care s-a luptat cu talibanii şi a instruit forţele de securitate afgane în anii după ce insurgenţii au fost înlăturaţi în 2001. Peste 39.000 de militari australieni au fost detaşaţi în Afganistan şi 41 dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Ministerul britanic de Externe a recomandat, miercuri, evitarea oricărei călătorii în Afganistan, motivând că situaţia de securitate în ţară rămâne volatilă, „cu o ameninţare importantă de atac terorist”, relatează Reuters.

Ministerul de Externe „recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan. Nu trebuie să călătoriţi în Afganistan”, a menţionat Foreign Office în atenţionarea sa.

„Situaţia de securitate din Afganistan rămâne volatilă. Există o ameninţare importantă de atac terorist care este încă valabilă”, se mai menţionează în comunicat.

„Dacă vă aflaţi în zona aeroportului, îndepărtaţi-vă într-un loc sigur şi aşteptaţi noi instrucţiuni”, menţionează ministerul.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că termenul-limită pentru evacuarea străinilor şi celor în pericol este valabil până în ultimul minut al lunii. Regatul Unit a evacuat deja mii de persoane din Afganistan.

 

„Talibanii şi-au luat angajamente în public şi în privat să asigure şi să permită un tranzit sigur pentru americani, ceilalţi străini şi afganii în situaţie de risc în viitor, după 31 august”, a spus şeful diplomaţiei americane, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În prezent mai sunt de evacuat circa 1.500 de americani din Afganistan potrivit evaluărilor, a precizat secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă. Până acum, SUA au evacuat din Afganistan circa 4.500 de americani şi familiile lor.

În perioada imediat următoare, ţările din jurul Afganistanului studiază „dacă pot juca un rol în păstrarea aeroportului deschis odată ce contingentul nostru militar va pleca sau, dacă va fi necesar, în redeschiderea lui dacă va fi închis pentru o anumită perioadă”.

„Talibanii au transmis cu claritate că au un interes puternic de a păstra un aeroport în stare de funcţionare. Noi şi restul comunităţii internaţionale avem de asemenea un interes puternic pentru acest lucru, în principal pentru a ne asigura că oricine vrea să părăsească Afganistanul o poate face după 31 (august) folosind aeroportul”, a declarat Antony Blinken.

El nu a precizat totuşi dacă SUA vor menţine o prezenţă diplomatică după 31 august. „Studiem un anumit număr de opţiuni”, a afirmat Blinken pe această temă.

Neliniştea a crescut miercuri în rândul miilor de afgani dispuşi să facă orice pentru a fugi din ţara controlată de talibani, după ce preşedintele american Joe Biden a confirmat încheierea evacuărilor săptămâna viitoare.

Mii de afgani s-au masat de zile întregi în faţa aeroportului din capitală, securizat de peste 6.000 de soldaţi americani, într-o atmosferă tensionată. Toţi aceşti oameni, dintre care unii au venit la aeroport cu întreaga familie, speră că vor reuşi să intre în complex şi să prindă cât mai curând un avion.

Generalul-maior William Taylor, din partea Statului major al armatei SUA, a declarat într-o conferinţă de presă că peste 10.000 de oameni se află în prezent la aeroportul din Kabul aşteptând să fie evacuaţi din Afganistan, scrie Agerpres, preluând Reuters.

El a adăugat că în ultimele 24 de ore peste 19.000 de persoane au fost evacuate cu 90 de zboruri, numărul total al oamenilor evacuaţi din Afganistan ajungând la aproximativ 88.000. Taylor a precizat că la fiecare 39 de minute a decolat un avion de la Kabul.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a informat că în prezent la aeroportul din Kabul se află 5.400 de militari.

 Talibanii l-au numit ministru interimar al Apărării pe Adul Qayyum Zakir, un fost deținut în închisoarea din Guantanamo, informează Al Jazeera. 

Zakir este unul dintre principalii comandanți ai talibanilor și unul dintre cei mai vechi membri ai mișcării. Acesta a participat la confruntările dintre talibani și forțele americane, după ce acestea au invadat Afganistanul în 2001. Americanii l-au capturat și, după o scurtă perioadă petrecută în închisoarea din Bagram, Zakir a fost trimis la Guantanamo, Cuba.

De asemenea, tot miercuri, talibanii au numit mai mulți miniștri interimari, printre care Sadr Ibrahim – ministru al Internelor, Gul Agha – ministru al Finanțelor, precum și un șef al serviciului de informații al talibanilor. Totodată, aceștia au numit și un guvernator al Kabului, dar și un nou primar al capitalei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata