Super League: De ce încep cele mai mari cluburi de fotbal un nou turneu?

14

Unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume au fost de acord să adere la o nouă Superligă Europeană (ESL) care va rivaliza cu competiția actuală a Ligii Campionilor, unul dintre cele mai mari turnee de cluburi din fotbalul mondial.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham se numără printre cele 12 cluburi care au fost de acord să adere la o nouă Superligă Europeană (ESL).

În timp ce noul ESL nu va înlocui ligile interne, cum ar fi Premier League al Angliei și Liga Spaniei, cluburile care concurează în aceasta se confruntă cu amenințarea că vor fi expulzați din ligile lor interne de către organul de conducere al fotbalului european.
Banii par a fi forța motrice. ESL spune că va avea ca rezultat o distribuție mai mare a veniturilor pe tot parcursul jocului.

Veniturile cluburilor de fotbal au fost puternic afectate de pandemia Covid, cu meciuri perturbate și lipsă de spectatori. Cluburile mari au jucători superstar cu salarii de milioane de lire sterline, care trebuie plătite.
„Formarea Super League vine într-un moment în care pandemia globală a accelerat instabilitatea în modelul economic european existent în fotbal”, au transmis printr-o declarație comună publicată duminică, cele 12 cluburi fondatoare.

Noul turneu european anual „va oferi o creștere economică semnificativ mai mare și va sprijini fotbalul european printr-un angajament pe termen lung”, au adăugat în declarație.

Oferă „plăți de solidaritate necapitate” fotbalului european, care va crește în conformitate cu veniturile din ligă. ESL spune că acestea vor fi „substanțial mai mari decât cele generate de actuala concurență europeană și se așteaptă să depășească 10 miliarde EUR (8,6 miliarde GBP)” în primele etape.

Dar ligile interne?
Ligi precum Premier League din Anglia și Seria A din Italia au audiențe TV uriașe pe tot globul. Teama este că acestea pot fi slăbite de noul ESL.

Uefa, organul de fotbal din Europa, a avertizat duminică, că cluburile implicate în ESL vor fi interzise de la toate celelalte competiții la nivel național, european sau mondial și că jucătorii ar putea fi împiedicați să-și reprezinte echipele naționale.

Dar cluburile separatiste sunt ademenite cu valori financiare mari pe care nu au reușit să le ignore, deoarece pandemia continuă să le micșoreze veniturile. Detaliile discuțiilor au apărut în octombrie anul trecut, implicând banca JP Wall din Morgan Street, în legătură cu noua concurență de 4.6 miliarde de lire sterline.

Cluburile fondatoare vor primi o cotă de 3,5 miliarde de euro „pentru a-și sprijini planurile de investiții în infrastructură și pentru a compensa impactul pandemiei Covid”, au spus organizatorii ESL.

Președintele și vicepreședintele Juventus din ESL, Andrea Agnelli, a declarat că cele 12 cluburi s-au „reunit în acest moment critic, permițând transformarea competiției europene, punând jocul pe care îl iubim pe o bază durabilă pentru viitorul pe termen lung”.

În timp ce marile cluburi din Premier League Angliei, Liga Spaniei și Serie A italiană s-au înscris, cluburile de top din Franța și Germania au decis până acum să nu o facă.

Superliga Europeană va avea 20 de cluburi participante – 15 fondatoare cu alte cinci cluburi calificate în fiecare sezon.

Cluburile vor juca într-o nouă competiție în mijlocul săptămânii, echipele continuând să concureze în ligile lor naționale respective, ESL a dorit să sublinieze.

Conform propunerilor, liga ESL de 20 de echipe ar fi împărțită în două grupe de câte 10, jucând acasă și în deplasare.

Primii trei din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, echipele din a patra și a cincea jucând un play-off pentru cele două locuri rămase.

De atunci, va avea același format de eliminare cu două etape folosit în Liga Campionilor, cu o finală în luna mai, într-un loc neutru.

Liga intenționează să se lanseze „cât mai curând posibil”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata