Tensiunile în creștere dintre NATO și Moscova, determină Rusia să lovească SUA pe plan economic

Din cauza tensiunilor dintre NATO şi Moscova, Rusia pregătește o lovitură chiar în sânul Americii și vrea să îi lovească pe americani fix acolo unde îi doare mai tare, în moneda lor națională, dolarul. SUA nu se aștepta niciodată la o astfel de decizie a ruşilor.

Strategia Rusiei este că încercă să lovească SUA pe plan plan economic. Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, a transmis miercuri că ţara sa va reduce considerabil ponderea dolarilor în rezervele sale de devize. Motivul ar fi acela că Statele Unite îşi subminează singure încrederea în propria lor monedă, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Rusia își reduce dependența față de dolar

În contextul financiar-bancar, Rusia își reduce dependența față de dolar, anunță șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-o intervenție avută miercuri în Duma de Stat.

În viziunea sa, ”Încercăm să ne reducem dependenţa faţă de dolar, iar la aceasta ne ajută activ americanii, care fac aproape tot posibilul să submineze încrederea în această monedă”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o intervenţie în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în contextul unor tensiuni majore între cele două superputeri mondiale.

Risc pentru tranzacțiile internaționale din cauza monedei americane

Din declaraţiile lui Lavrov, Statele Unite au transformat dolarul într-o ”deviză de risc pentru tranzacţiile internaţionale nu doar cu Federaţia Rusă, ci şi cu alte ţări”.

Astfel, ”Vedeţi cum le cer să pună capăt cooperării tehnico-militare (cu Rusia) partenerilor noştri, precum India, Egipt, Turcia, ţări care nu sunt mici”, a mai atras acesta atenția.

În strategia politico-financiară a Rusiei, prin urmare, Moscova stimulează trecerea la operaţiuni în devize naţionale, ceea ce ”începe să stârnească în Occident dezbateri pline de preocupare între economişti şi politologi”, mai arată șeful diplomației ruse.

În contextul economico-monetar, ”Noi diminuăm considerabil rezervele noastre în dolari”, a insistat şeful diplomaţiei ruse, atrăgând atenţia asupra faptului că este vorba despre un ”proces care nu trece neobservat”. Operatorii economici ruşi rezolvă astfel mai uşor problemele legate de transferurile financiare, iar ”Banca Centrală (a Rusiei) dezvoltă un sistem de comunicaţii financiare, şi acesta funcţionează”, a mai spus Serghei Lavrov.

Aşadar, aceste remarci ale ministrului de externe rus, vin în contextul în care interzicerea operaţiunilor financiare în dolari şi deconectarea Rusiei de la sistemul de date bancare SWIFT sunt evocate drept posibile sancţiuni occidentale împotriva Moscovei dacă aceasta ar recurge la un atac militar asupra Ucrainei.

 

bancaredolareconomieRusiastrategie monetară
Comentarii (0)
Adaugă comentariu