Tesla nu va mai accepta plata cu Bitcoin din cauza problemelor climatice, spune Elon Musk

Tesla a suspendat achizițiile de vehicule folosind Bitcoin din cauza problemelor legate de schimbările climatice, a declarat CEO-ul său, Elon Musk, într-un tweet.

Bitcoin a scăzut cu mai mult de 10% după tweet, în timp ce acțiunile Tesla au scăzut.

Anunțul lui Tesla din martie că va accepta criptomoneda a fost întâmpinat cu un strigăt de avertizare de la unii ecologiști și investitori.

În februarie, producătorul de vehicule electrice a dezvăluit că a cumpărat 1,5 miliarde de dolari (1 miliard de lire sterline) din cea mai mare monedă digitală din lume.
Dar, joi, a dat înapoi la comentariile sale anterioare.

„Suntem îngrijorați de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin, în special cărbunele, care are cele mai slabe emisii din orice combustibil”, a scris domnul Musk.

„Criptomoneda este o idee bună … dar acest lucru nu poate avea un cost mare pentru mediu.”

El a mai spus că producătorul de vehicule electrice nu va vinde nimic din Bitcoin și intenționează să-l folosească pentru tranzacții de îndată ce exploatarea minieră trece la utilizarea unei energii mai durabile.
Analiștii de piață văd această mișcare ca o încercare a Tesla de a atenua preocupările investitorilor care se concentrează asupra schimbărilor climatice și durabilității.

„Problemele de mediu, guvernare socială și corporativă (ESG) sunt acum o motivație majoră pentru mulți investitori. Tesla, fiind o companie axată pe energie curată, ar putea dori să lucreze mai bine în zona de mediu a ESG”, a declarat Julia Lee de la Burman Invest BBC.

„Dar un cinic ar putea sugera că aceasta este doar o altă mișcare a lui Elon Musk de a influența piața criptomonedelor, așa cum a făcut-o în atâtea alte ocazii”, a adăugat ea.

Luna trecută, Tesla a anunțat că profiturile pentru primele trei luni ale anului au fost de 438 milioane USD, în creștere față de 16 milioane USD anul trecut, stimulate de vânzările de Bitcoin și de creditele de mediu.
Domnul Musk a fost unul dintre cei mai înalți susținători ai criptomonedelor din lume, tweetând adesea despre Bitcoin și moneda digitală Dogecoin.

Tweeturile sale din ultimele luni au contribuit la transformarea Dogecoin, care a început ca o glumă pe rețelele de socializare, în a patra cea mai mare criptomonedă din lume.
Bitcoin este creat de mineri care folosesc computere de mare putere pentru a concura unul împotriva celuilalt pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe.

Este un proces intensiv în energie care se bazează adesea pe electricitatea generată cu combustibili fosili, în special cu cărbune.

Dominația minerilor chinezi de Bitcoin și lipsa motivației de a trece de la combustibili fosili ieftini la surse de energie regenerabile mai scumpe ar putea însemna că există puține soluții rapide la problemele legate de emisiile legate de Bitcoin.

China reprezintă mai mult de 75% din mineritul Bitcoin din întreaga lume, potrivit unor cercetări recente.

Studiul a constatat că amprenta de carbon a criptomonedei este la fel de mare ca unul dintre cele mai mari 10 orașe din China.

Acest lucru se datorează faptului că acei mineri Bitcoin au tendința de a utiliza electricitatea produsă cu combustibili fosili, în principal cărbune, pentru cea mai mare parte a anului, trecând doar la energia regenerabilă, în principal hidroenergetică, în lunile ploioase de vară.
Susținătorii Bitcoin subliniază că sistemul financiar principal, cu milioanele sale de lucrători și computere în birourile cu aer condiționat, folosește și cantități mari de energie electrică, care este de obicei produsă cu combustibili fosili.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata