Topul celor mai mari şi celor mai mici salarii din economie

11

În a doua parte din anul 2021, salariul lunar mediu net pe economie a ajuns la circa 3.540 de lei, în creştere cu 1,5% faţă de luna precedentă şi cu 7,4% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În contextul salariilor, IT-ul şi industria petrolieră sunt sectoare care conduc statisticile salariale de multă vreme. (…) În HoReCa, salariile sunt mici, dar se cunoaşte faptul că industria funcţionează mai ales pe baza câştigurilor nefiscalizate – a bacşişului. Aici, aparent, nici angajatorii şi nici salariaţii nu presează ca situaţia să se schimbe.“

„Vorbim despre «câştig» şi nu despre «salariu», întrucât aceste cifre includ şi oferirea de bonusuri şi alte prime ocazionale. Creşterile salariale estimate pentru acest an erau moderate, de circa 5%-7%, dar sunt şi câteva industrii  care au oferit creşteri salariale peste medie. Printre domeniile care angajează mulţi salariaţi şi deci, care pot influ­enţa statisticile, notăm teleco­mu­nicaţiile, industria petrolieră, industria prelucrătoare (mai ales auto şi componente), dar şi industria farmaceutică“, explică această creştere Raluca Pârvu, business mana­ger la BPI Group, companie de consul­tanţă în management şi resurse umane.

În România, cele mai mari salarii nete din economie au fost cele din sectorul IT în iunie 2021, de circa 8.400 de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, după cum arată statisticile INS. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine plătiţi angajaţi au fost cei din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu o medie a salariului net de peste 7.500 de lei în iunie, în creştere cu 15% faţă de iunie 2020. Podiumul celor mai mari salarii a fost completat de angajaţii din sectorul de activităţi de editare, cu aproape 7.000 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata