TreeToTextile, susținut de H&M, IKEA și Stora Enso, construiește o fabrică demonstrativă pentru o nouă fibră textilă

8

O întreprindere deținută parțial de grupul forestier finlandez Stora Enso, compania suedeză H&M și IKEA au declarat marți că urmează să construiască o fabrică demonstrativă în Suedia pentru o nouă fibră textilă pe bază de lemn, mai durabilă după ani de cercetare.

Pentru a-și reduce semnificativ amprenta climatică și poluarea, mărcile mari de îmbrăcăminte și mobilier au mare nevoie de alternative mai ecologice la bumbac, vîscoză tradițională și poliester. Mai mulți producători nordici de materiale fac parte din proiectele care dezvoltă noi modalități curate de a transforma copacii în fibre textile.

TreeToTextile a declarat într-un comunicat că fabrica sa va avea o capacitate de producție de 1.500 de tone, iar proprietarii săi vor finanța cea mai mare parte a investiției de 35 de milioane de euro (42,6 milioane de dolari).
„Procesul nou este proiectat în mod deliberat pentru a avea o cerere redusă de energie și o nevoie chimică redusă. Este proiectat pentru a se potrivi producției la scară largă și include un sistem de recuperare pentru refolosirea substanțelor chimice ”, a spus acesta.

„Investind într-o fabrică demonstrativă, suntem în sfârșit în mișcare. Odată cu aceasta, transformăm ani de cercetare și dezvoltare în realitate pentru a crește cota bazată pe piața textilelor bio pentru a sprijini acțiunea climatică.

TreeToTextile, al cărui al patrulea proprietar parțial este inovatorul Lars Stigsson, a declarat că fabrica va fi amplasată la moara Nymolla din Stora Enso din Suedia, iar construcția sa va începe în viitorul apropiat.
Viscoza este principala fibră textilă existentă din pastă de lemn – urmată de noul lyocell care are o metodă de fabricație mai curată. Producția este dominată de Lenzing din Austria, Aditya Birla din India și Sateri din China.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata