Ucraina a primit sistemul NASAMS din partea americanilor

54

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut anunţul important chiar în timpul unui interviu acordat jurnaliştilor americani. Liderul de la Kiev a recunoscut că a primit un ajutor vital din partea SUA, care ar putea ajuta la o protecţie mult mai bună împotriva atacurilor militarilor ruşi.

Ucraina a primit sistemul NASAMS din partea americanilor

După celebrele lansatoarea HIMARS, preşedintele Ucrainei anunţă acum că Statele Unite au furnizat ţării sale şi sistemul de apărare antiaeriană NASAMS.

Astfel, „Am primit sistemul de apărare antiaeriană NASAMS. Dar, credeți-mă, acest lucru nu este suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor.

De ce avem nevoie de asta? Avem nevoie de securitate pentru a-i atrage pe ucrainenii noștri să se întoarcă acasă”, a afirmat liderul de la Kiev într-un interviu acordat CBS News.

În contextul militar, sistemul sol-aer NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Raza de tragere a sistemului antiaerian în configurația NASAMS II folosind rachete AIM-120C AMRAAM este de până la 25 km, iar înălţimea până la care poate doborî o ţintă aeriană este de aproximativ 14-15 km.

Sistemul NASAMS este fabricat de un consorţiu format din companiile Raytheon Technologies (SUA) şi Kongsberg (Norvegia).

Acest sistem furnizat de SUA va permite armatei ucrainene să respingă mult mai eficient rachetele de croazieră, dronele, dar şi avioanele şi elicopterele armatei ruse.

Probleme, referendumurilor organizate de ruşi

Tot în cadrul interviului acordat jurnaliştilor americani de la CBS News, preşedintele Zelenski a fost întrebat despre referendumurile organizate de ruşi în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Liderul de la Kiev a subliniat că negocierile cu preşedintele Vladimir Putin vor deveni imposibile dacă se continuă cu acest proces de alipire la Rusia.

În afirmaţiile sale, „Guvernul rus poate anunța oficial că referendumul s-a încheiat, precum și rezultatele acestuia. Acest lucru va face imposibilă în orice caz continuarea oricăror negocieri cu președintele Federației Ruse”, a declarat Volodimir Zelenski.

Israelul nu a furnizat Ucrainei celebrul sistem de apărare antiaeriană Iron Dome

Totodată, cu câteva zile în urmă, preşedintele Ucrainei vorbea despre ajutorul din partea Israelului, care nu a mai venit, respectiv despre sistemul de apărare antiaeriana Iron Dome.

Aşadar, „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc, pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a afirmat Zelenski.

„Înţeleg – au o situaţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia”, a mai spus preşedintele Ucrainei, adăugând că nu aduce acuzaţii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata