UNICEF face apel la liderii mondiali şi la state pentru a investi în personalul medical care deţine know-how

22

Bucureşti, 1 ianuarie 2020 – Aproximativ 500 de copii se vor naşte în prima zi a anului 2020, în România, potrivit estimărilor UNICEF. Bebeluşii români vor reprezenta 0,126% din totalul estimat de 392.078 de copii născuţi pe 1 ianuarie 2020.

„Începutul unui nou an şi a unui nou deceniu reprezintă ocazia de a reflecta în privinţa speranţelor şi aspiraţiilor legate nu doar de viitorul nostru, ci şi al celor care vor veni după noi”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „La fiecare început de ianuarie, ne readucem aminte de toate posibilităţile şi potenţialul fiecărui copil care îşi începe călătoria vieţii – cu condiţia să i se ofere această şansă”.

Fiji, în Pacific, va fi, cel mai probabil, ţara cu primii copii născuţi în 2020, iar Statele Unite cu ultimii nou-născuţi de Anul Nou. La nivel global, se estimează că jumătate din naşterile petrecute pe 1 ianuarie vor avea loc în opt state:

1. India – 67.385
2. China – 46.299
3. Nigeria – 26.039
4. Pakistan – 16.787
5. Indonezia – 13.020
6. Statele Unite ale Americii – 10.452
7. Republica Democrată Congo – 10.247
8. Etiopia – 8.493

În fiecare lună ianuarie, UNICEF îi sărbătoreşte pe copiii născuţi de Anul Nou, considerat a fi o zi de bun augur pentru naştere în toată lumea.

Cu toate acestea, pentru milioane de nou-născuţi de pe întregul glob, ziua venirii pe lume este mult mai puţin norocoasă. În 2018, 2,5 milioane de copii au murit în primele luni ale vieţii; circa o treime dintre ei au decedat în prima zi de viaţă. Dintre aceştia, cei mai mulţi au murit din cauze ce puteau fi prevenite, precum naştere prematură, complicaţii în timpul naşterii şi infecţii precum sepsis. În plus, anual, peste 2,5 milioane de copii se nasc morţi.

În ultimele trei decenii, în lume s-a înregistrat un progres remarcabil în privinţa supravieţuirii copiilor, reducându-se cu peste jumătate numărul mondial al copiilor care mor înainte de a împlini cinci ani. Dar a existat un progres mai lent în cazul nou-născuţilor. În 2018, din totalul deceselor copiilor sub cinci ani, 47% s-au petrecut în prima lună de viaţă, în creştere faţă de 40% în 1990.

Campania globală UNICEF Every Child Alive cere investiţii imediate în personal medical cu pregătirea adecvată, care să lucreze cu dotările necesare pentru a se asigura că fiecare mamă şi fiecare nou-născut au parte de îngrijire sigură, în scopul de a preveni şi a trata complicaţii în timpul sarcinii şi al naşterii.

„Mult prea multe mame nu sunt îngrijite de moaşe sau asistente instruite şi echipate corespunzator, iar rezultalele sunt dezastruoase”, a mai declarat Fore.

Pentru aceste date, UNICEF a colaborat cu World Data Lab. Estimările pentru numărul copiilor născuţi pe 1 ianuarie 2020 folosesc ultima revizuire a World Population Prospects (2019) a ONU. Bazându-se pe aceste seturi de date, algoritmul World Data Lab (WDL) proiectează estimări ale numărului de naşteri pentru fiecare zi în funcţie de ţară.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News