Vaticanul are o lege privind organizarea de licitaţii

26

O iniţiativă inedită destinată să prevină corupţia şi să permită realizarea de economii în plină criză financiară generată de pandemia de coronavirus, Vaticanul a dezvăluit luni o lege care reglementează organizarea de licitaţii pentru cheltuieile sale interne, transmite AFP.

Textul actului normativ publicat luni este rezultatul a patru ani de muncă.

Pentru a pune în ordine finanţele Sfântului Scaun, Papa Francisc a ales în 2013 în special o reformă care s-a lovit de rezistenţă din partea anumitor ministere care gestionează fondurile în mod foarte autonom şi lipsit de transparenţă.

Vizând o mai bună administrare a resurselor, obligativitatea organizării de licitaţii pe baza unor norme internaţionale transparente,  reprezintă o mini-revoluţie în interiorul Vaticanului.

Noile reglementări sunt destinate să „consolideze transparenţa, controlul şi competiţia în procedurile de acordarea de contracte publice în numele Sfântului Scaun şi Cetăţii Vaticanului” informează portalul Vatican News.

În introducere, Papa subliniază că noua lege va permite „reducerea, în mod semnificativ, a pericolului corupţiei” pentru toţi cei care deţin posturi de decizie.

Astfel, lupta împotriva corupţiei la nivel mondial este unul din laitmotiv-urile pontificatului papei Francisc, care s-a declarat recent şocat de rezultatele unei anchete interne cu privire la o posibilă corupţie legată de investiţiile imobiliare ale Sfântului Scaun la Londra.

Asadar, noua lege prevede în special eliminarea din procedurile de licitaţie a persoanelor care au fost condamnate pentru apartenenţa lor la organizaţii criminale sau care au comis infracţiuni fiscale. De asemenea, alegerea furnizorilor va trebui să respecte şi principii etice. Alte reguli vizează evitarea conflictelor de interese cu privire la colaboratorii Sfântului Scaun care iau parte la decizii.

Giuseppe Pignatone, preşedintele Tribunalului de Stat din Cetatea Vaticanului , un reputat specialist italian în lupta ani-mafia, subliniază că legea vizează de asemenea realizarea unor „importante economii” graţie competiţiei.

„Tema reducerii cheltuielilor este foarte actuală şi importantă în acest moment al gravelor dificultăţi economice cu care se confruntă lumea întreagă dar şi Sfântul Scaun şi Cetatea Vaticanului”, subliniază magistratul numit în luna octombrie a anului trecut în funcţia de judecător suprem pe probleme penale al statului Vatican.

Punerea în aplicare a legii va fi controlată de justiţia din Vatican, care dispune de o autonomie mai mare faţă de papă.

Si pentru profesorul de drept internaţional Vincenzo Buonomo, consilier de stat la Vatican, noile norme vor permite eliminarea „plăgii risipei” şi vor aduce Vaticanul în linie cu Convenţia de la Merida împotriva corupţiei, pe care Sfântului Scaun a semnat-o în 2016.

Sfântul Scaun şi Statul Vatican sunt frecvent criticaţi pentru lipsa de pregătire administrativă şi economică a anumitor preoţi numiţi în funcţii de conducere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata