Vestager din UE face apel la veto în fața instanței de 15 miliarde de dolari a ordinului fiscal Apple

27

Șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, a contestat vineri o hotărâre judecătorească prin care a respins ordinul său producătorului de iPhone Apple de a plăti 13 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) în impozite înapoi irlandeze, un caz important în represiunea Comisiei Europene împotriva tranzacțiilor cu impozite.

În iulie, Tribunalul cu sediul la Luxemburg a anulat hotărârea Comisiei din 2016, spunând că autoritățile competente din UE nu au îndeplinit standardele legale necesare pentru a demonstra că Apple s-a bucurat de un avantaj nedrept.

Vestager a spus că, cazul este important, un semn că efortul ei de a face ca multinaționalele să-și plătească partea echitabilă din impozite va continua neîntrerupt.

„Hotărârea Tribunalului ridică probleme juridice importante care sunt relevante pentru Comisie în aplicarea normelor privind ajutoarele de stat în cazurile de planificare fiscală”, a spus ea într-un comunicat.

„De asemenea, Comisia consideră cu respect că, în hotărârea sa, Tribunalul a comis o serie de erori de drept”, a spus Vestager.

Ea a spus că este necesară legislația pentru a închide lacunele fiscale și pentru a asigura transparența, într-un apel adresat țărilor din UE pentru revizuirea normelor.

Apple a declarat că hotărârea judecătorească a dovedit că a respectat întotdeauna legile irlandeze și că problema se referea mai degrabă la locul unde ar trebui să plătească impozite decât la suma plătită.

Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a declarat că Irlanda a fost întotdeauna clară că suma corectă a impozitului irlandez a fost plătită și că țara nu a acordat niciun ajutor de stat către Apple.

Cazul Comisiei s-a axat pe două hotărâri fiscale irlandeze, despre care a spus că a redus în mod artificial sarcina fiscală a Apple timp de peste două decenii, care în 2014 a fost de până la 0,005%.

Vestager are trei cazuri fiscale în curs, tranzacțiile Ikea și Nike cu Olanda, precum și acordul lui Huhtamaki cu Luxemburg.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News