Vicepreședintele Parlamentului Slovaciei a demisionat

19

Vicepreședintele Parlamentului Slovaciei, Martin Glvac, a anunțat joi că demisionează din funcție ca urmare a legăturilor sale cu omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că s-ar afla în spatele asasinării jurnalistului Jan Kuciak, informează Reuters.

Cazul asasinării lui Kuciak a generat proteste de amploare, care au dus în cele din urmă la demisia premierului de la acea vreme, Robert Fico.

Glvac, președintele filialei Bratislava a partidului lui Fico, Smer, este oficialul cu cel mai înalt rang care și-a dat demisia din cauza legăturilor cu Marian Kocner.

Luna trecută, Poliția a anunțat încheierea prime faze a anchetei, iar Kocner și alte trei persoane au fost puși sub acuzare pentru uciderea în 2018 a lui Jan Kuciak, un jurnalist de investigație și a logodnicei acestuia.

Kocner și doi dintre presupușii săi complici au pledat nevinovați, în timp ce al patrulea suspect și-a recunoscut fapta. Un al cincilea bărbat a mărturisit că a fost complice la crimă, însă a ajuns la o înțelegere cu procurorii și a depus mărturie în dosar.

Informațiile privind legăturile dintre Kocner și mai mulți oficiali, prezentate în timpul anchetei penale, au provocat mai multe demisii în ultimele săptămâni. Glvac a recunoscut că îl cunoștea pe Kocner, însă a negat orice implicare în acest caz. El a declarat pe Facebook că se așteaptă ca mai mulți lideri politici care au avut legături cu omul de afaceri să demisioneze zilele următoare.

Luna trecută, procurorul general, Jaroslav Ciznar, l-a suspendat temporar pe predecesorul său, procurorul Dobroslav Trnka, după ce în presa din Cehia a fost prezentat un material video în care Kocner instala o cameră ascunsă în fostul birou al lui Trnka.

Procurorii slovaci au anunțat în august că au obținut zeci de mesaje din telefonul lui Kocner, inclusiv schimburi de mesaje cu „reprezentanți ai unor instituții de stat și din sistemul judiciar”. În urma publicării mesajelor în presa din Slovacia, un adjunct al unui ministru, doi procurori și un judecător au demisionat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata