Vrei să știi care este bonitatea partenerilor tăi de afaceri? O platformă online cu informații despre firme te va ajuta

O relație de încredere cu partenerii de afaceri este bazată pe transparență și se consolidează în timp. Un partener de afaceri alături de care propriul business se poate dezvolta pe baze sănătoase este acela care are capacitatea de a-și onora obligațiile contractuale.

Cum te poți asigura însă de acest aspect, în cazul partenerilor tăi? Interesează-te care este istoricul de business al acestora, înainte de a semna contractul de colaborare. Continuă apoi să monitorizezi datele financiare și juridice ale partenerilor. Este un pas la îndemână pentru a-ți securiza propria afacere, care te poate scuti de multe neplăceri pe viitor.

Patru întrebări esențiale în legătură cu partenerii de afaceri

Partenerii de afaceri sunt importanți pentru evoluția business-ului tău. Pe de o parte, nu îți dorești ca aceștia sa fie un risc asupra afacerii tale, dacă au probleme de lichiditate. Pe de altă parte, bonitatea clienților și colaboratorilor tăi va fi unul dintre elementele ce vor fi luate în considerare la evaluarea business-ului tău în eventualitatea unei fuziuni sau atunci când vrei să faci un credit în condiții avantajoase.

Este așadar esențial să verifici un potențial partener înainte de încheierea unui contract, dar și pe parcursul desfășurării acestuia. Ai mai jos patru întrebări la care să răspunzi periodic pentru a te asigura de stabilitatea financiară a partenerilor tăi de afaceri.

Este firma de interes în procedură de insolvență?

Poți verifica dacă o firmă este în insolvență consultând Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) publicat de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Dacă o firmă nu figurează în BPI, cel mai probabil nu parcurge procesul de insolvență. Pentru a fi sigur însă, e bine să consulți și Portalul Instanțelor de Judecată, pentru a vedea dacă firma de interes nu figurează aici cu un proces de insolvență.

Procedura este foarte simplă atunci când consulți un portal specializat, care contine informații despre companiile din România, așa cum este InfoQuick . Tot ce trebuie să faci în acest caz este să dai o căutare în lista firmelor după nume sau județ și afli, în doar câteva secunde, informația dorită.

 Are partenerul tău datorii la Bugetul de Stat?

Datoriile la Bugetul de Stat ar putea indica probleme financiare importante. Corelează această informație cu alte date financiare sau juridice ale partenerului și vei avea o imagine completă asupra potentialelor riscuri de neîncasare.

Are dosare în Instanță – de insolvență  sau diverse procese deschise de către colaboratori

Dacă o firmă are dosare aflate pe rolul Instanțelor de judecată, interesează-te de natura acestora. Un proces de insolvență va pune un mare semn de întrebare asupra parteneriatului pe care îl ai. Procesele intentate de către colaboratori ar putea fi de asemenea un semnal de alarmă pentru tine.

Care este profitul înregistrat în anul anterior?

Un bun indicator al performanțelor unei societăți comerciale este profitul pe care l-a înregistrat în anii anteriori.

Interesează-te și de ceilalți indicatori financiari ai companiei, pe care îi poți afla din bilanțul pe care aceasta îl depune. Gradul de îndatorare și capitalizare, Ratele de Rentabilitate și Lichiditate – toate aceste date te vor ajuta să îți faci o imagine clară a performanțelor unei companii. Este de dorit să ai parteneri cu o situație financiară stabilă, care au obținut un profit constant în ultimii ani.

Ce informații obții gratuit din lista firmelor din România?

Înainte de a semna un contract de colaborare cu o companie, află care este istoricul de business al acesteia. Monitorizează-ți constant și partenerii de afaceri actuali. Numeroase companii din România au diverse probleme financiare sau juridice, iar un portofoliu de parteneri cu probleme financiare ar putea fi riscant pentru propriul business.

Portalul InfoQuick te ajută să înțelegi mai bine care este bonitatea viitorilor tăi parteneri de afaceri. Pe InfoQuick.ro se pot obține o serie de informații gratuit, din lista firmelor din România. Pentru un raport SMART detaliat, în legătură cu o firmă de interes, fă-ți chiar acum un cont pe portal. Vei avea ocazia să testezi serviciile InfoQuick, urmând ca, eventual, să accesezi unul dintre abonamentele ce îți permit să monitorizezi constant partenerii de afaceri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata