Yuanul digital reprezintă un risc cheie în prezervarea rolului internaţional al euro, în opinia BCE

14

Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a declarat că  progresele rapide înregistrate de China în dezvoltarea yuanului digital reprezintă un risc cheie în prezervarea rolului internaţional al euro, transmite Bloomberg.

În acest sens, acesta a cerut autorităţilor europene să reacţioneze rapid cu propriile eforturi echivalente şi cu soluţii de plăţi mai inovative, în caz contrar „riscăm o eroziune suveranităţii noastre monetare – ceva ce nu putem tolera”.

În conctextul monedelor digitale, Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, a identificat „progresele făcute de monedele digitale bancare centrale (CBDC) din afara Europei şi în special de yuanul digital” ca parte a „triunghiului riscurilor” cu care se confruntă BCE în privinţa controlului plăţilor. De asemenea, oficialul BCE a atras atenţia asupra declinului folosirii numerarului şi a creşterii cripto-activelor.

„Există riscul clar ca Europa să piardă avântul nu doar în eforturile de întărire a rolului internaţional al euro, dar chiar şi în prezervarea monedei. Provocarea aici o reprezintă şi temerile geopolitice”, a avertizat de Galhau.

Francois Villeroy de Galhau a apreciat că BCE trebuie să studieze toate modalităţile de folosire a unui potenţial euro digital pentru sprijinirea tranzacţiilor transfrontaliere.

Din punct de vedere monetar, BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.

În opinia analistilor, un euro digital, ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News