Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti

Catedrala „Sfântul Iosif”, catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a fost construită între anii 1873-1889 după planurile arhitectului Fredrich Schmidt din Viena.

Stilul construcției aparține istorismului cu influențe ale stilului romanic. Clădirea are 40 m lungime și 22 m lățime. Este cea mai cunoscută biserică romano-catolică din București, fiind în același timp un monument de arhitectură. Catedrala este cunoscută și ca lăcaș de cultură — pe parcursul anilor, aceasta găzduind concerte renumite de muzică pentru orgă, cu orchestre, coruri și artiști celebri.

Hramul Catedralei este Sfântul Iosif, cel care o luase în casa sa pe Sfânta Fecioară Maria, sărbătoarea hramului se celebrează la 19 martie.

Construcția a fost începută de episcopul Ignatius Paoli, primul arhiepiscop al Arhidiecezei de București. Banii pentru construirea catedralei au provenit de la credincioșii din București, de la diverse personalități înstărite, dar și de la binefăcători din străinătate, cunoscuți sau prieteni ai episcopului Paoli.

Piatra folosită la construcție a fost adusă din carierele de la Rusciuc (Bulgaria), iar cărămizile au fost achiziționate din București și localitățile învecinate.

Lipsa de fonduri și izbucnirea Războiului de Independență din 1877 au făcut ca lucrările să înainteze foarte greu, în etape, până în anul 1883. În toamna acelui an construcția a fost încheiată.
În ziua de 15 februarie 1885, a fost celebrată Sfânta Liturghie pontificală de către arhiepiscopul Ignatiu Paoli pentru consacrarea și inaugurarea Catedralei „Sfântul Iosif”. Au participat reprezentantul consiliului de miniștri, ministrul afacerilor externe, președintele senatului, prefectul poliției, primarul Capitalei, întregul corp diplomatic din București.
Altarul principal al Catedralei a fost executat la Roma, din marmură albă de Carrara, și apoi montat la București de specialistul Niccolo Orassi. Tâmplăria tavanului aparent a fost executată la Brașov.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata