3 sferturi dintre români nu merg în 2010 în vacanţă, afectaţi de criza economică şi creşterea TVA

Aproape 3 sferturi dintre români (70%) nu vor pleca în vacanţă anul acesta, în timp ce 25% vor merge în concediu şi în 2010, relevă un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), intitulat „Vacanţele de vis ale românilor au rămas doar vise”.

Potrivit cercetării sociologice, 75% dintre persoanele intervievate afirmă că actuala criză economică afectează bugetul de concediu al familiei. Pentru 17% dintre respondenţi, bugetul nu e afectat de criză pentru că, după cum susţin ei, oricum nu aveau de gând să meargă în concediu. Doar 7% dintre persoanele intervievate au susţinut că actuala criză nu le afectează bugetul, pentru că au fost sau au de gând să meargă în concediu.

La fel se întâmplă şi în cazul creşterii TVA: 69% dintre respondenţii sondajului au afirmat că sunt afectaţi de creşterea taxei pe valoare adăugată la 24% în proiectul de plecare în concediu, în timp ce 29% au răspuns că nu sunt afectaţi, iar câte un procent – nu ştiu sau nu răspund. În cazul în care merg în vacanţe, peste 66% dintre persoanele intervievate afirmă că merg cu automobilul, 16% cu trenul, iar 15% cu avionul, în timp ce 3% nu ştiu.

Românilor le place să meargă în vacanţe cu familia (57% dintre persoanele chestionate), sar cu familia şi cu prietenii (37%). Doar 5% dintre intervievaţi au susţinut că le place să meargă singuri, iar câte un procent – nu ştiu sau nu răspund.
Dacă au de ales, în egală măsură românii preferă vacanţele în ţară şi cele din străinătate: 48% dintre respondenţi au susţinut că, dacă ar fi să aleagă şi să aibă posibilităţi, ar prefera vacanţele în străinătate, iar 47% – vacanţele în ţară. Doar 3% nu ştiu şi 2% nu răspund la această întrebare.

Cât priveşte străinătatea, 19% dintre persoanele chestionate ar merge în Italia, 17% în Spania, 11% în Franţa, 10% în Grecia, câte 6 procente în Germania sau Turcia, 4% în Austria, 3 procente în SUA sau Anglia, câte 2% ar merge în Israel, Bulgaria sau Croaţia şi câte un procent în ţări precum Canada, Elveţia, Egipt, Belgia, Ungaria, Japonia. 5% ar prefera alt loc, 3% nu ştiu, iar 1% nu răspund la întrebare.

Mai bine de jumătate dintre cei chestionaţi – 59% – au susţinut că, în general, în ultimii 10 ani, nu au fost plecaţi în concediu pe perioada verii, în timp ce 41% – au declarat că au fost plecaţi. În ceea ce priveşte despre destinaţiile, 72% dintre intervievaţi au răspuns că cel mai des au fost în concedii în România, iar 26% în străinătate. Sondajul a fost realizat pe 8 şi 9 iulie, pe un eşantion de 1.479 de persoane, prin metoda CATI fieldswork, având o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,6%.

Citește și
1 Comentariu
  1. ionela spune

    asi vrea sa stiu si eu daca acest sondaj a fost facut si in calarasi ?de institutul de sociologie v a rog raspuns pe email

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata