A doua etapă a licitaţiilor pentru închirierea plajelor, în mai 2010

18

Primele licitaţii pentru închirierea plajelor litoralului, începute luni de Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea – Litoral (ABADL) şi care vor continua până pe 29 aprilie, arată că nu toate ofertele depuse de agenţii economici sunt eligibile, pentru anumite porţiuni de plajă fiind necesară reprogramarea licitaţiei, au precizat marţi (27 aprilie 2010) reprezentanţii ABADL.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei, Cătălin Anton, „pentru unele subsectoare licitate nu au existat două oferte eligibile”, stabilindu-se ca „pe 5 – 6 mai să fie publicat anunţul de participare la o a doua etapă a licitaţiei, pentru care ofertele să se primească până în jurul datei de 12 mai”.
Marţi, la sediul ABADL se desfăşoară licitaţiile pentru sectoarele de plajă Mamaia I, Mamaia II şi Eforie Nord II, după ce, cu o zi în urmă, au fost licitate sectoarele Agigea, Olimp I şi Vama Veche.

Pentru închirierea plajelor au fost cumpărate 273 de caiete de sarcini şi depuse 139 de oferte, majoritatea pentru zonele Mamaia, Eforie şi Vama Veche. „Agenţii economici care vor câştiga sectoare de plajă au posibilitatea să le administreze până pe data de 15 octombrie. Ei vor avea obligaţia de a pune la dispoziţie o suprafaţă de plajă necesară organizării şi desfăşurării serviciului public de salvamar şi a posturilor de prim-ajutor”, a afirmat Cătălin Anton.

Operatorii de plajă sunt obligaţi să nu perceapă taxă de acces pe plajă şi să nu împiedice în niciun fel posibilitatea de a se ajunge pe plajă, să nu subînchirieze total sau parţial plaja, să nu execute construcţii ilegale şi să întreţină şi igienizeze zilnic sectorul închiriat. De asemenea, 30 la sută din suprafaţa de plajă contractată trebuie lăsată liberă, astfel încât turiştii să-şi poată întinde cearceafurile.

Operatorii plajelor trebuie să respecte schema amplasării dotărilor specifice, să monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare a plajei şi a apei de îmbăiere, să asigure racordarea la utilităţile publice, să încheie contracte cu privire la preluarea deşeurilor.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, susţinea, sâmbătă, la Mangalia, că ele ar trebui să fie administrate de Consiliul Judeţean Constanţa, iar cele turistice să fie închiriate numai operatorilor care au activitate de turism.

„Plajele ar trebui să fie la Consiliul Judeţean pentru a gândi administrarea lor unitară, iar cele turistice numai la cei care au activitate de turism, pe perioada sezonului estival, pe baza unui contract multianual. Nu poţi să faci contractul doar pe un an de zile pentru că omul nu va investi nimic acolo”, spunea Elena Udrea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News