A fost inaugurat Centrul de vizitare din Parcul Naţional Munţii Măcinului

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat joi, la Greci, județul Tulcea, unde a inaugurat Centrul de vizitare a Parcului Național Munții Măcinului, că urmează să promoveze un proiect de hotărâre de Guvern pentru înființarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate (ANAP).

‘Am cerut tuturor directorilor de parcuri naționale să aibă în vedere să realizeze proiecte care să țină cont de comunitățile cărora li se adresează. Nu trebuie să urmeze doar fișa postului și să protejeze doar biosfera parcului național, ci trebuie să realizeze proiecte pentru promovarea zonei, pentru informare, pentru conștientizare și promovarea tuturor românilor. Astfel, respectăm toate normele de protecție a mediului, iar România va demonstra că suntem un stat membru de elită, nu un stat codaș’, a declarat ministrul Gavrilescu.

Aceasta și-a exprimat speranța ca în curând să se înființeze ANAP, în contextul în care până în momentul de față ministerul a primit doar 140 din cele 230 de planuri de management ale ariilor naturale protejate din țară realizate din fonduri comunitare.

‘Până în prezent, au fost analizate și avizate circa 74 de planuri de management, iar celelalte sunt în sistem de analiză, în funcție de rezultate urmând să fie sau nu avizate. Așteptăm să vedem dacă până la finele anului custozii care aveau obligația să implementeze proiectele vor demonstra că-și respectă contractele încheiate pentru preluarea acestui serviciu de administrare a ariilor protejate’, a mai spus ministrul Mediului.

La inaugurarea Centrului de vizitare a Parcului național Munții Măcinului au participat autorități județene și locale precum și manageri ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

‘Următorul centru de vizitare va fi inaugurat luna viitoare, la Domogled Valea Cernei, iar în decembrie îl vom inaugura pe cel de la Piatra Craiului’, a declarat directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu.

Centrul de vizitare a Parcului Național Munții Măcinului a fost realizat în cadrul proiectului ‘Conservarea speciilor și habitatelor caracteristice bioregiunii stepice din zona Munților Măcin’, finanțat prin POS Mediu, bugetul acestuia fiind de 1,8 milioane de euro.

Centrul inaugurat joi promovează atât minoritățile etnice din comunitățile situate în perimetrul parcului național, cât și biodiversitate și folosirea resurselor regenerabile, clădirea fiind dotată cu tehnologii ‘prietenoase’ cu mediul înconjurător.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice.

Prezentând o importanță deosebită între formațiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munți dintre aceștia, zona adăpostește aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care cresc din piatră seacă, păsări emblemă pentru alte state dunărene și specii neprotejate în vreun alt loc din lume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata