Aeroportul Henri Coandă, pe locul patru în topul european după creşterea traficului în 2014

Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost clasat de către Airports Council International-Europe pe locul patru în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în anul 2014, la categoria aeroporturilor care au avut între 5 și 10 milioane de pasageri.

„Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Basel, Lanzarote (Insulele Canare) și Napoli, locul al cincilea fiind ocupat de Porto”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este format din Istanbul, Moscova Sheremetyevo, Londra Gatwick, Moscova Domodedovo și Barcelona. La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Istanbul Sabiha Gokcen, Atena, Bruxelles, Lisabona și Londra Stansted, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri, clasamentul este ocupat de Chișinău, Santorini, Belgrad, Mikonos și Maribor.

În anul 2014, pe cele două aeroporturi ale Capitalei — Aeroportul Internațional Henri Coandă București (AIHCB) și Aeroportul Internațional București Băneasa-Aurel Vlaicu (AIBB AV) s-a înregistrat un număr record de 8.321.858 de pasageri și 102.048 de mișcări aeronave (aterizări și decolări). Din total, pe Aeroportul Henri Coandă s-au înregistrat 8.317.168 de pasageri și 91.788 de mișcări de aeronave.

Față de anul 2013, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureștiului în anul 2014 a înregistrat o creștere relevantă, de 8,8%.

„Evoluția numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naționale Aeroporturi București depășește tendința generală înregistrată la nivel european, de 4,9%. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creștere substanțială a numărului de mișcări de aeronave, devansând și la acest capitol trendul european. Astfel, anul trecut, numărul mișcărilor de aeronave pe aeroporturile din București a crescut cu 6,32% față de aceeași perioadă a anului trecut”, se precizează în comunicat.

Anul trecut, 83% dintre pasagerii Aeroportului Henri Coandă au avut ca origine sau destinație aeroporturi din statele Uniunii Europene.

Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinații. În anul 2014, pe AIHCB au început să opereze două noi companii aeriene, Ryanair și Air Baltic.

Compania Națională Aeroporturi București și-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 și asigură coordonarea operațională și managementul celor două aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost înființată prin fuziunea societăților care gestionau aeroporturile bucureștene: Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata