ANAT cere reducerea TVA la produsele turistice

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cere Ministerelor Turismului si Finantelor reducerea TVA pentru serviciile prestate in turismul românesc, se arata intr-un comunicat de presa al ANAT.

Asociatia sustine ca in tarile mai avansate economic din vestul Europei, in conditii de severa criza economica, masurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscala prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare in hoteluri, in Germania de la 22% la 7% si in Franta prin reducerea cotei de TVA aplicabila serviciilor prestate in restaurante.

,,Ne manifestam increderea ca – indiferent de speculatiile intâlnite in mass-media – guvernul va lua masuri pentru diminuarea efectelor crizei si nu pentru adâncirea ei. Firmele private au dus pâna in prezent greul recesiunii si este contraproductiv a le impovara si mai mult prin escaladarea fiscalitatii”, precizeaza Corina Martin, presedinte ANAT.

ANAT a solicitat Ministerului Turismului, inca de acum câteva luni, reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice si alinierea la cota unica de 9% aplicabila actualmente exclusiv serviciilor de cazare. Amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevad, printre altele, modificarea cotei de TVA stabilita la 9% pentru toate activitatile din turism.

Cota se aplica numai in cazul agentilor economici cu activitate in turism, care presteaza servicii turistice in România, autorizati sau licentiati de Ministerul Turismului si numai pe perioada de valabilitate a autorizarii sau licentei. Daca agentul economic autorizat sau licentiat de Ministerul Turismului desfasoara si alte activitati, cota de 9% se aplica exclusiv asupra activitatilor de turism.

ANAT sustine ca turismul românesc are nevoie de sprijin din partea autoritatilor Statului intr¬o perioada de criza si solicita in acest sens identificarea de solutii indraznete, cu impact imediat asupra activitatii specifice. Turismul poate si trebuie sa fie o ramura importanta a economiei nationale, care sa contribuie decisiv la relansarea economica a României, se afirma in Comunicatu de presa.

Citește și
1 Comentariu
  1. xxxx spune

    cit a fost ‘turista’ la conducerea ministerul turismului ,ANAT nu sa grabit sa pistoneze cu legea turismului ,o purtau toti numai pe caii albi , si o horeau cu zarzarica , acuma ca e minsterul pe desfintare si la deriva + criza interminabila ,au inceput si cei de la ANAT sa chitaie cu tva de 9.pina acum conducerea ANAT a dormit . e mai bine de un an de cind ne abureste blonda cu noua lege a turismului.!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata