Angel Falls – cea mai înaltă cascadă din lume

Cea mai înaltă cascadă din lume este, potrivit Guinness World Records, cascada Angel Falls din sud-vestul Venezuelei.

Aceasta se află în Parcul Național Canaima și are o înălțime de 979 de metri. Cea mai înaltă treaptă a cascadei măsoară 807 metri, apa fiind, practic, pulverizată până la vărsare. Dacă încercăm să ne imaginăm dimensiunea grandioasă a cascadei, o putem compara cu celebra Niagara, situată la granița dintre Canada și Statele Unite ale Americii, care are o înălțime de ”doar” 50 de metri.

Angel Falls poartă numele aviatorului american Jimmie Angel, care, la 18 noiembrie 1933, a devenit prima persoană care a zburat deasupra ei, împărtășind apoi experiența cu publicul larg și legându-și, astfel, pentru totdeauna, numele de această minunăție naturală, notează site-ul guinnessworldrecords.com.

Situată în mijlocul junglei venezuelene, cascada este foarte greu accesibilă. Ea se formează pe cursul râului Churu, care se varsă în Caroni, iar căderea apei are loc de pe platoul muntos Auyan-Tepui.

Alimentarea cascadei cu apă este realizată de furtunile cu ploi torențiale, colectate pe suprafața platoului, la marginea căruia se află cascada. De altfel, relieful specific al zonei, caracterizat de munți cu stânci care se înalță aproape perpendicular pe sol, favorizează crearea unor cascade spectaculoase.

Angel Falls este una dintre principalele atracții turistice ale Venezuelei. Este știută și sub alte denumiri, spre exemplu în spaniolă i se spune Salto Angel, dar a mai fost cunoscută și ca Salto Churu Meru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata