Argeş: Adevărata fortăreaţă a lui Dracula este vizitată anual de peste 50.000 de turişti

Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, situată pe un pisc abrupt, la intrarea în Cheile Argeşului, este vizitată anual de peste 50.000 de persoane, în ciuda faptului că accesul este destul de dificil, turiştii fiind nevoiţi să urce aproape 1.500 de trepte.

Monumentul reuşeşte astfel să atragă jumătate din numărul total de vizitatori care calcă pragul secţiilor Muzeului Judeţean Argeş, instituţie în administrarea căreia se află.

‘După preluarea cetăţii de la Muzeul Municipal din Curtea de Argeş, în anul 2010, am fost surprinşi de numărul mare de vizitatori. Jumătate din cei 100.000 de vizitatori pe care îi avem anual îi datorăm cetăţii. Dacă accesul la cetate ar fi mai facil, cred că numărul de vizitatori s-ar tripla’, susţine directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş, Dragoş Măndescu.

În mod surprinzător, cei mai mulţi dintre turiştii care urcă la cetate nu sunt români, ci străini, situaţia datorându-se, se pare, atracţiei pe care mitul Dracula o exercită peste hotare.

‘Am avut surpriza să constat că cei mai mulţi turişti sunt străini, iar pe primul loc sunt polonezii. Noi avem pliante doar în limbile română şi engleză, dar cred că ar fi util să tipărim unele şi în alte limbi, precum poloneza sau germană’, a spus Dragoş Măndescu.

Cetatea de la Poenari îi atrage tot mai mult şi pe realizatorii de reportaje şi filme documentare, în special din străinătate. Asta deşi unii dintre ei s-au plâns că taxa de filmare este destul de piperată, comparativ chiar cu unele ţări occidentale.

‘Biletele de intrare pentru vizitatori au preţuri accesibile, doi lei pentru copii şi cinci lei pentru adulţi. O oră de filmare însă costă în jur de 2.000 de lei, însă asta nu-i descurajează pe cei interesaţi. Am avut destul de multe solicitări pentru filmări’, a explicat directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Cetatea ridicată de Vlad Ţepeş la mijlocul secolului al XV-lea se află în prezent într-o stare destul de avansată de degradare, consolidarea şi restaurarea fiind absolut necesare. În plus, amenajarea unor facilităţi moderne de acces ar veni în întâmpinarea nevoilor turiştilor.

Partea de nord a cetăţii s-a prăbuşit încă din prima jumătate a secolului trecut, odată cu bucata de stâncă pe care fuseseră ridicate zidurile. Monumentul a intrat în circuitul turistic abia în urmă cu patru decenii, când au fost efectuate unele lucrări de restaurare şi au fost construite cele 1.480 de trepte de acces.

În anul 2010, după ce monumentul a fost preluat de la Muzeul Municipal Curtea de Argeş şi au fost clarificate problemele care ţineau de regimul său juridic, reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş au anunţat demararea unui proiect de reabilitare şi valorificare turistică. A fost realizat chiar un studiu de fezabilitate pentru proiectul ‘Reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Cetăţii Poenari’, necesar în vederea accesării fondurilor europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata