Argeş: Adevărata fortăreaţă a lui Dracula este vizitată anual de peste 50.000 de turişti

Reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic a cetăţii de la Poenari a fost inclusă şi în master-planul pentru dezvoltarea turistică a zonei de nord a judeţului Argeş, realizat de Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare, cu sprijinul unor consultanţi francezi.

Demersurile începute în urmă cu patru ani au rămas deocamdată fără finalitate, iar perspectivele în acest sens nu sunt, pentru moment, foarte optimiste.

‘Nu ştim ce se va întâmpla, posibilităţile noastre financiare sunt limitate. Trebuie un proiect de restaurare bine pus la punct şi apoi accesarea unei finanţări nerambursabile. O restaurare ar schimba cu totul aspectul monumentului’, a afirmat directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş, Dragoş Măndescu.

O altă necesitate ar fi amenajarea unui mijloc modern de acces, care să le permită şi celor care nu au o condiţie fizică foarte bună să viziteze monumentul. Au fost luate în calcul două variante, fie construirea unei telecabine, fie a unui funicular, însă ambele idei au rămas doar la stadiul de propuneri.

Dacă proiectele de restaurare şi valorificare turistică a monumentului nu s-au materializat, din cauză că nu s-a reuşit obţinerea finanţărilor necesare, lucrurile stau mult mai bine la capitolul promovare.

Astfel, mai multe spectacole în aer liber au fost organizate în ultimii ani la poalele cetăţii Poenari, pe malul râului Argeş. Ele au fost organizate de diverse asociaţii care au reuşit să obţină fonduri europene, ce e drept nu sume foarte mari, pentru aceste acţiuni de promovare.

Însă cea mai consistentă promovare se realizează prin intermediul festivalului medieval ‘Dracula Fest’, organizat începând din anul 2010 de Consiliul Judeţean Argeş şi administraţia locală din comuna Arefu, pe teritoriul căreia se află cetatea.

Demonstraţiile culinare, concursurile inedite cu tematică medievală, recitalurile de muzică folk şi rock şi scenetele cu subiect istoric au reprezentat doar câteva dintre atracţiile primelor cinci ediţii ale festivalului, organizat în fiecare an la sfârşitul lunii august.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Argeş spun că ei nu încearcă să promoveze mitul Dracula, deşi admit faptul că el atrage un număr mare de vizitatori. Mai mult chiar, ei demontează şi legenda conform căreia cetatea refăcută de Vlad Ţepeş ar fi fost construită iniţial de Cavalerii Teutoni.

‘Arheologia a demonstrat că temelia datează de la mijlocul secolului al XIV-lea, din vremea primilor Basarabi. Este atestat documentar faptul că Vlad Ţepeş a extins cetatea în a doua sa domnie. Însă ea nu era folosită ca loc de refugiu, aşa cum se spune, ci mai degrabă ca un loc în care erau închişi pretendenţii la tron’, a explicat Dragoş Măndescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata