Arheoparcul din Drăgăneşti-Olt, unic în ţară, reconstituire a unei aşezări neolitice

Persoanele interesate de istorie sau cele dornice să descopere locuri inedite pot găsi la Drăgănești-Olt, în curtea Muzeului Câmpiei Boianului, un obiectiv unic în țară și chiar în Europa – după cum susține artizanul lui, profesorul Traian Zorozoliu – respectiv un parc arheologic ce reconstituie în aer liber o așezare neolitică specifică pentru cultura Gumelnița.

O punte îngustă din lemn deschide calea în arheoparc, unde cele câteva căsuțe mici, acoperite cu trestie și parcă ținute laolaltă de un gard de nuiele, îți ademenesc ușor gândurile și imaginația spre vremuri îndepărtate, când comunitățile erau atât de puțin numeroase încât încăpeau în trei, patru sau cinci colibe, ridicate rapid, din trestie împletită și pământ, pe insule din zone inundabile. Cuptorul, vatra, lavița și patul înalt de numai o palmă, din pământ, acoperit cu rogojini și piei de animale vorbesc și ele despre un alt mod de viață.

„Este fascinant pentru oricare om din țara asta, iubitor de istorie sau nu, să poată păși într-un sat de acum 4.500 de ani. Este singurul sat din țară de acest fel și singurul din Europa. La inaugurarea lui au venit 96 de arheologi din 24 de țări din Europa care au avizat că este cea mai reușită — să zicem așa — reconstituire. (…) N-am avut spații mari, că puteam să fac mai multe.

Și este frumos, poți intra să vezi o altă lume, un alt mod de organizare a spațiilor interioare, un alt mod de viață”, vorbește însuflețit profesorul Zorzoliu, director al Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt, despre arheoparcul pe care l-a realizat în urmă cu patru ani.

Arheoparcul de tip neolitic din cadrul complexului muzeal al orașului Drăgănești-Olt a fost inaugurat în 2010 și a fost realizat de profesorul muzeograf Traian Zorzoliu, care a reconstituit în parcul arheologic un sat după tipul așezărilor neolitice specifice culturii Gumelnița, ale cărei urme au fost descoperite la Drăgănești.

Satul neolitic este format din șase colibe de mărime naturală ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite, iar accesul se face pe o punte din lemn. În interiorul colibelor sunt prezentate și uneltele folosite pentru ocupațiile neolitice, de pescar, agricultor, olar, vânător.

Găsim agățate de pereți sau de acoperiș, pe vatră, sau pe altarul de cult și alte obiecte specifice perioadei neolitice, vase, opaițe, obiecte de cult, ce se foloseau în gospodărie având diferite utilități.

Una dintre colibe este o locuință lacustră, ce servea drept depozit pentru provizii, pentru că în urmă cu peste 4.000 de ani insulele pe care erau ridicate așezările erau situate în zone inundabile.

Reconstituirea unei așezări de tip neolitic la Drăgănești a fost posibilă, potrivit lui Traian Zorzoliu, datorită campaniilor de cercetări arheologice din zonă la care a participat, deoarece în timpul acestor cercetări materialul arheologic descoperit a dat posibilitatea reconstituirii modului de viață al populației neolitice gumelnițene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata