Artefacte vechi de 7.000 de ani, expuse la Muzeul de Artă Eneolotică de la Cucuteni

Cea mai mare colecție de artă eneolitică din sud-estul Europei se află la Piatra-Neamț, în cadrul Muzeului Cucuteni, parte a Complexului Județean Muzeal Neamț.

Arheologul Daniel Garvăn, specialist în Cultura Cucuteni, a declarat  că între artefactele cu o vechime de aproape 7.000 de ani se disting celebrele ‘Hora de la Frumușica’, ‘Soborul Zeițelor’ sau ‘Gânditorul de la Târpești’, piese care au suscitat interesul și imaginația arheologilor prin expresivitatea lor.

Așezarea eponimă a culturii Cucuteni, situată astăzi în punctul Cetățuia a comunei ieșene Băiceni, a fost descoperită în anul 1884 de Theodor Burada. Primele cercetări au fost realizate însă de Nicolae Beldiceanu și Grigore Buțureanu, în anul 1885.

Muzeul de la Piatra Neamț a fost inaugurat 120 de ani mai târziu, în anul 2005. Acesta se află într-o clădire de patrimoniu, construită în anul 1930, fost sediu al Băncii Naționale a României. De altfel, în interior se mai disting seifurile cu gratii în care erau ținuți banii sau valorile statului român și în care acum sunt artefacte neprețuite.

Alegerea acestui sediu nu a fost deloc întâmplătoare și nu ține neapărat de siguranța pe care o conferă clădirea ci de zona în care este amplasat, fiind în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamț.

Arheologul Daniel Garvăn spune că artefactele sunt privite ca niște obiecte de artă.

„Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni constituie în prezent un unicat la nivel național, prin tematica abordată, fiind în același timp un muzeu de istorie, dar și de artă, ce adăpostește în prezent cea mai importantă colecție de artă eneolitică din sud-estul Europei. Aceasta este dedicată exclusiv artei cucuteniene, cu cele două componente de bază ale sale, arta decorativă și arta figurativă, aici fiind expuse în prezent cele mai spectaculoase artefacte, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, aparținând Complexului Cultural Precucuteni — Cucuteni — Tripolie, în fapt cea mai importantă și spectaculoasă civilizație preistorică europeană.

Sunt valorificate expozițional deopotrivă obiecte tridimensionale și materiale fotodocumentare, aparținând tuturor fazelor și etapelor de evoluție ale acestei civilizații, de pe întregul său areal. Cucuteni înseamnă ceramică pictată și statuete pentru că celelalte artefacte se regăsesc în toate culturile. Nu știm dacă la vremea aceea, ceramica pictată a fost privită ca obiecte de artă, realizate în acest scop sau dacă au fost obiecte de uz cotidian. Este o întrebare la care nu vom avea răspuns’, a declarat arheologul Daniel Garvăn.

Unicitatea dar și vechimea artefactelor au făcut ca acestea să fie solicitate în cadrul unor expoziții internaționale, cele mai importante exponate fiind admirate în SUA, Elveția, Vatican, Grecia sau Polonia.

Unele dintre obiecte au și o istorie contemporană, așa cum este cea a Horei de la Frumușica. Istorii spun că în 1973, când a fost înființat Muzeul Național de Istorie, au fost strânse piese spectaculoase de la mai multe muzee și a fost solicitată și Hora de la Frumușica. Restauratorul ei, arheologul Aurel Buzilă, a făcut o copie fidelă a acesteia și a trimis replica la Muzeul Național de Istorie, fără ca cineva să sesizeze acest aspect, astfel că inaugurarea muzeului s-a făcut cu un exponat copie a artefactului.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni adăpostește în prezent cea mai importantă colecție de artă eneolitică din sud-estul Europei fiind dedicată exclusiv artei cucuteniene, cu cele două componente de bază ale sale — arta decorativă și arta figurativă — aici fiind expuse în prezent cele mai spectaculoase artefacte, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, aparținând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, în fapt cea mai importantă și spectaculoasă civilizație preistorică europeană.

Sunt valorificate expozițional deopotrivă obiecte tridimensionale și materiale fotodocumentare, aparținând tuturor fazelor și etapelor de evoluție ale acestei civilizații, de pe întregul său areal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata