Atracţii turistice în Prahova: O staţiune ce aşteaptă renaşterea şi un „palat” de sare subteran unic în Europa

10

Un sat dintr-o zonă de munte, situat pe DN 1A, pe drumul dintre Bucureşti şi Braşov, o localitate cu mai puţin de 200 de gospodării şi de peste trei ori mai multe case de vacanţă, semn că aici este un loc numai bun pentru odihnă şi relaxare.

O staţiune turistică pe cât de mică, pe atât de frumoasă. La aproximativ 60 de kilometri nord de Ploieşti, la poalele Munţilor Ciucaş, într-o depresiune, se află Cheia, o adevărată oază de linişte. Atât de linişte, încât auzi clar vântul de munte care se izbeşte de crengile dezgolite ale copacilor, atât de linişte încât auzi… totul.

Turismul în Prahova este cel mai adesea asociat în conştiinţa românilor cu supraaglomerata Vale a Prahovei, cu Masivul Bucegi, Babele şi Sfinxul. Există, însă, şi alternative pentru cei care îşi doresc altceva, există şi alte văi pline de potenţial.

De pildă, pe Valea Teleajenului se află satul Cheia (comuna Măneciu), o staţiune turistică de interes local, ”încremenită” de prea mulţi ani în această titulatură. Autorităţile locale spun că speranţa pentru a dezvolta micuţa staţiune şi de a o face să renască stă în amenajarea aici a unei pârtii de schi care să atragă mai mulţi turişti.

”Este un loc minunat care merită să fie o adevărată staţiune turistică pentru că are un mare potenţial. Uitaţi-vă cât de multă frumuseţe este aici! Aţi mai văzut aşa ceva? Este clar că putem să fim mai mult de atât. Ne trebuie o pârtie. Avem proiectul de mulţi ani, dar lucrurile sunt puţin încurcate”, spune, cu ciudă, parcă, în glas, primarul comunei Măneciu, Vasile Cordoş.

Când vorbeşte despre lucruri încurcate, edilul se referă la probleme în ceea ce priveşte schimbul de terenuri care trebuie efectuat între primărie şi Romsilva.

Potrivit primarului, investiţia pentru realizarea unei pârtii este estimată la aproximativ şapte milioane de euro, în această sumă fiind incluse lucrările pentru amenajarea pârtiei, dar şi toate dotările necesare, obligatoriu ”la standarde europene”.

Pentru a percepe Cheia la adevărata ei valoare trebuie să o vezi, să mergi pe drumurile care lasă de o parte şi de alta casele de vacanţă care par să concureze între ele şi pe cărările care străbat muntele cufundat într-o linişte specifică parcă meditaţiei, să te plimbi prin pădurea deasă, să inspiri aerul curat şi, în fine, să ajungi într-o zonă înaltă pentru a o vedea de sus, în întregime, cum se aşază cuminte, în toată splendoarea ei, între culmile muntoase.

Foarte mândru de comuna pe care o păstoreşte, primarul trece, în referirile lui la micuţa staţiune, de la un epitet la altul şi enunţă cu importanţă: ”Am fost în străinătate, am văzut multe lucruri, dar peisaje aşa de frumoase ca pe la noi să ştiţi că nu am văzut”.

Multe nu sunt de făcut în Cheia, în afară, desigur, de odihnă şi relaxare. Tocmai de aceea micuţa staţiune atrage, în principal, turişti cu familii, turişti care au copii şi turişti peste vârsta medie.

”Cheia este cunoscută pentru calitatea aerului curat, sănătos, puternic ozonificat, fiind preferată pentru relaxare şi tratament. Aici vin în principal familii cu copii şi turişti peste vârsta medie, însă există potenţial pentru dezvoltare”, a declarat, secretarul general al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Anda Baciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata