Aventura descoperirii Arcticii

Două itinerarii unice prin peisajele Arcticii, propuse de compania Hurtigruten, sunt acum la dispoziția celor care visează să navigheze prin apele polare, informează revista spaniolă Hola.

Pentru a începe această aventură prin apele reci ale Nordului, doritorii trebuie să-și pregătească hanoracul și pantalonii impermeabili. Apoi, trebuie să urce la bordul MS Fram, navă a Hurtigruten, care, inaugurată în 2007 și concepută pentru a naviga prin aceste locuri, dispune de toate comoditățile pentru o navă de croazieră de categoria sa.

Primul traseu are ca punct de plecare Kangerlussuaq (Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei), localitate situată la capătul unui spectaculos fiord lung de 170 kilometri. Ruta continuă cu Qeqertarsuaq, singurul oraș de pe insula vulcanică Disko, unde se află o stație de cercetări arctice, pionier în studiul faunei și florei autohtone. Nava ajunge la Ilulissat, cel mai important centru urban din golful Disko. Orașul se ridică pe o enclavă de o frumusețe unică, în fiordul cu același nume, care în 2004 a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Trecând prin Sisimut, al doilea oraș ca număr de locuitori din Groenlanda, se ajunge la Nuuk, capitala acestui teritoriu autonom și cel mai vechi nucleu urban al său, datând din prima treime a secolului al XVIII-lea. În cursul vizitei prin acest oraș universitar, pasagerii vor putea cunoaște Muzeul Național din Groenlanda, unde sunt expuse cele opt mumii de la Qilakilsoq.

Itinerarul continuă prin micile comunități din sudul Groenlandei, într-o zonă în care se află vestigii ale istoriei wikingilor, artizanat local și peisaje de o frumusețe extraordinară precum Strâmtoarea Prințului Christian, unde abundă aisbergurile în derivă. Odată traversată Strâmtoarea Danemarcei, nava va ancora la Grundarfjördur, în Islanda, după ce va naviga prin apele golfului Breidafjördur de-a lungul coastei peninsulei Snaefellsnes, în al cărei vulcan principal a situat Jules Verne începutul Călătoriei spre centrul Pământului. Reykjavik, cea mai septentrională capitală din lume, este punctul final al acestui traseu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata