Bangladesh – tărâmul festivalurilor

Republica Populară Bangladesh sărbătoreşte Ziua Naţională la 26 martie, marcând dobândirea independenţei, în anul 1971.

Climă şi relief

Înainte de a fi un stat independent, făcea parte din statul Pakistan, care era format din două părţi, situate la 1.700 km una faţă de cealaltă: Pakistanul de vest, actualul stat Pakistan, şi Pakistanul de est, devenit Bangladesh-ul de astăzi. Contradicţiile la nivel economic, politic, etnic, cultural şi lingvistic au dus la proclamarea unilaterală a independenţei Pakistanului de est, sub numele de Bangladesh, la 26 martie 1971, potrivit ”Enciclopediei statelor lumii” (2005).

Republica Populară Bangladesh este situată în Asia de sud, învecinându-se cu India în vest, nord şi est, cu Myanmar în sud-est, iar în sud având ieşire la Golful Bengal. Clima este tropical-musonică, cu trei anotimpuri distincte, potrivit site-ului encyclopedia.com. Iarna, care durează din octombrie până în martie, este rece şi uscată, cu temperaturi ce variază între 5 şi 22 de grade Celsius. Temperaturile cresc vertiginos spre următorul anotimp, cel de vară, care ţine din martie până în mai, când ajung, în medie, la 32 de grade Celsius.

De asemenea, în perioada aceasta creşte şi nivelul precipitaţiilor. Cu toate acestea, cel mai înalt nivel al precipitaţiilor, reprezentând circa 80% din totalitatea anuală a acestora, este atins în cel de-al treilea anotimp, cel musonic, care ţine din mai până în septembrie. Temperaturile scad puţin în această perioadă, foarte rar depăşind 31 de grade Celsius, dar umiditatea este foarte ridicată. Din aprilie până în iunie şi în octombrie-noiembrie, ţara este afectată de cicloane puternice, uneori devastatoare.

Relieful este format din câmpii, care reprezintă aproape trei sferturi din suprafaţa ţării. Câmpiile sunt în special aluvionare, fiind străbătute de numeroase râuri. Ţara este în mare parte situată pe delta comună a fluviilor Gange şi Brahmaputra, numite aici Padma şi, respectiv, Jamuna, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare deltă din lume.

Zona de deltă este foarte joasă, de circa 1-2 metri peste nivelul mării, în punctul cel mai înalt atingând 150 de metri. În perioada anotimpului ploios, apele se revarsă, provocând inundaţii. Partea de nord-vest a ţării este puţin mai înaltă, dar singurele regiuni de deal se găsesc în est. Cel mai înalt punct al ţării este vârful Keokradong, care are 1.230 de metri, fiind situat lângă graniţa cu Myanmar.

Ţărmul Golfului Bengal este însoţit de o vegetaţie luxuriantă, care cuprinde mangrove şi cocotieri. De altfel, Bangladesh adăposteşte şi cea mai mare pădure de mangrove, de coastă, din lume şi, totodată, cea mai importantă pădure a ţării, Sundarbans. Aceasta este habitatul unei mari varietăţi de animale şi de păsări.

Întâlnim aici tigrul regal de Bengal, maimuţe, leoparzi, crocodili, elefanţi şi antilope. Pădurea Sundarbans este locul ideal pentru a satisface cele mai exigente solicitări ale vizitatorilor dornici de aventură.

Turism

Principala atracţie turistică a Bangladesh-ului o reprezintă capitala Dhaka, care adăposteşte peste 2.000 de moschei şi monumente istorice, potrivit site-ului www.infotour.ro.

Mergând spre sud-est, întâlnim oraşul Chittagong, cu cel mai mare port internaţional din Bangladesh şi al doilea ca mărime din ţară. Oraşul este renumit pentru frumuseţea sa, dar şi pentru atracţii cum ar fi Plaja Patenga, Parcul Heritage, Lacul Foy sau dealurile sale înverzite. Tot aici se află Moscheea Chandanpura, renumită pentru arhitectura deosebită, cu numeroase cupole şi minarete cu decoraţiuni bogate, pictate în culori vii.

Pe malul nordic al fluviului Padma, se află Rajshahi, supranumit şi ”oraşul mătăsii”, fiind recunoscut pentru cea mai fină mătase din Bangladesh. De asemenea, oraşul găzduieşte Muzeul Varendra, unul dintre cele mai vechi muzee indiene, şi Mausoleul lui Hazrat Shah Makhdum, primul predicator al religiei islamice din regiune. Fiind recunoscut pentru fabricile sale de mătase, Rajshahi oferă vizitatorilor numeroase magazine cu îmbrăcăminte.

Un alt punct de atracţie îl reprezintă oraşul Cox’s Bazar, celebru pentru cea mai lungă plajă naturală din lume, de peste 125 km. De aici se pot organiza excursii în insulele Sonadia, Maheshkhali şi Saint Martin, aceasta din urmă fiind şi singura insulă de corali din Bangladesh, unde trăiesc câteva specii de broască ţestoasă pe cale de dispariţie.

Oraşul Khulna, situat la aproximativ 300 km sud-vest faţă de capitala Dhaka, este locul potrivit pentru a începe călătoria în pădurile Sundarbans, cea mai mare pădure de mangrove din lume, unul dintre cei mai răspândiţi arbori fiind Sundari.

Sundarbans este habitat pentru faimosul tigru regal de Bengal, aici trăind în jur de 400 de exemplare, dar şi căprioare, crocodili, maimuţe, numeroase alte animale sălbatice, precum şi o mare varietate de păsări. În fiecare an, pădurea este vizitată de mii de localnici şi turişti, dornici de o experienţă de neuitat, în care pot explora natura şi viaţa în sălbăticie.

Cultură şi gastronomie

Bangladesh are o cultură foarte bogată, care se reflectă atât în arhitectură, cât şi în literatură, muzică, pictură, îmbrăcăminte, notează site-ul visitbangladesh.gov.bd. Hainele reprezintă, de altfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale culturii.

Cea mai importantă piesă este sariul, obiect vestimentar din costumul femeiesc tradiţional indian, constituit, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, dintr-o fâşie de ţesătură dreaptă, care se înfăşoară în jurul corpului ca o fustă strâmtă, un capăt strângând mijlocul ca un cordon, iar celălalt capăt, liber, aruncându-se peste umăr. Majoritatea locuitorilor sunt musulmani.

Un loc aparte în cultură îl ocupă festivalurile, care sunt organizate pe tot parcursul anului, unele dintre ele fiind adânc înrădăcinate în tradiţia acestor meleaguri. Există, însă, şi festivaluri cu caracter social şi politic, marcând valorile locale şi naţionale, dar şi o serie de festivaluri cu caracter religios. Având în vedere numărul impresionant al acestor evenimente, Bangladesh mai este cunoscut şi ca ”Tărâmul festivalurilor”, notează site-ul citat anterior.

Bangladesh împărtăşeşte aceeaşi cultură, limbă şi istorie cu vecinii săi de la vest, statul indian Bengalul de vest. Aceasta include şi aceeaşi gastronomie, majoritatea felurilor de mâncare fiind considerate a face parte din bucătăria bengaleză.

Locuitorii din Bangladesh consumă alimente specifice Asiei de sud, dar unicitatea este dată de abundenţa de preparate din peşte şi folosirea unei varietăţi foarte mari de condimente, care conferă mâncării un gust picant. Consumul de peşte se explică prin faptul că ţara este brăzdată de numeroase râuri, iar pescuitul este una dintre principalele activităţi ale locuitorilor. Există o varietate foarte mare de specii de peşte, printre care crapul, somonul, creveţii, somnul, dar şi foarte multe specii locale.

Bucătăria din Bangladesh foloseşte diferite paste, obţinute din amestecuri de condimente sau rădăcinoase fin măcinate, cum ar fi ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, turmenicul, ceapa, scorţişoara, coriandrul, chimionul sau seminţele de muştar. Se foloseşte, de asemenea, în mod frecvent, uleiul de muştar, cu un gust amărui. Cu ajutorul lui se prepară ”bhorta”, un fel de chifteluţe de legume.

De asemenea, în Bangladesh se consumă foarte mult orez. Acesta se serveşte, preparat în diverse feluri, chiar de la micul dejun, alături de o cană de lapte, iaurt sau fructe de sezon, alături de peşte sau de legume la prânz, şi încheie cina, în tradiţionalul ”Dudvat” (orez cu lapte). După cină, se mai poate servi o gustare, spre exemplu ”singara”, un amestec de cartofi cu legume condimentate, învelit într-un aluat subţire.

La fel ca în alte ţări din sudul Asiei, nici în Bangladesh nu se folosesc tacâmurile, locuitorii preferând să mănânce cu mâna dreapta, căci, potrivit uncorneredmarket.com, preparatele par a avea un gust mai bun atunci când sunt mâncate cu mâna.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: visitbangladesh.gov.bd

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata