Biserica din Deal (Mureş) – premiul „Europa noastră”, din peste 100 de monumente restaurate

Biserica din Deal, aflată pe cel mai înalt vârf al Cetății Medievale din Sighișoara, la o altitudine de 429 de metri, este un monument în stil gotic a cărui construcție a început în anul 1345, având la bază o capelă romanică, ridicată în jurul anului 1200.

În urma unei restaurări profunde care a durat aproape 11 ani, în perioada 1992-2003, folosindu-se cel mai noi tehnologii pentru consolidarea unei structuri, a reușit să câștige, în anul 2004, premiul „Europa noastră”, în urma unei competiții în care au fost înscrise peste 100 de monumente istorice restaurate în Europa.

Biserica din Deal care străjuiește Cetatea Medievală a Sighișoarei a fost restaurată cu ajutorul unei fundații din Germania, Messerschmitt, și cu sprijinul Ministerul Culturii, iar timp de 11 ani a fost închisă publicului.

Pe lângă lucrările importante de consolidare, restauratorii au scos la iveală o serie de fresce, care, potrivit documentelor, au fost acoperite în secolul al XVIII-lea, au adus la suprafață 21 de lespezi de mormânt care au aparținut boierimii orașului, ce erau îngropate în pardoseala bisericii și au pus în valoare capela romanică aflată sub altarul bisericii, acolo unde se află 60 de morminte zidite.

Restauratorii au avut grijă ca frescele să-și păstreze culoarea originală, atât cât a fost posibil, preferându-se lăsarea unor spații albe în interiorul acestora, tocmai pentru a nu fi afectată valoarea de patrimoniu a picturilor murale.

„Chiar la intrare există un triunghi galben cu o dată, 1488, este interesant că a doua cifră este un 8 tăiat în jumătate, pentru că până în secolul XV în unele părți ale Europei așa se scria 4 (deci se presupune că e vorba de anul 1484 — n.r.), iar dedesubt este scris în latină ‘Această lucrare a fost încheiată cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de ziua Sfântului Gerhardt, 23 septembrie, în acea zi a fost o zăpadă atât de mare că au înghețat crengile la pomii fructiferi'”, a declarat Alin Druță, ghidul Bisericii din Deal.

Potrivit acestuia, meșterul Jacobus Kendlinger din Sankt Wolfgang, Salzburg — Austria, a pictat frescele de la intrare, cu patimile lui Iisus și Sfântul Francisc de Assisi când primește stigmatele.

„În pronaosul bisericii este pictat Sfântul Cristofor, cu Iisus pe umeri când trece peste râul care simbolizează păcatele omenirii, în partea cealaltă se află martiriul Sfântului Erasmus. În naosul bisericii, pe peretele de nord avem toată legenda Sfântului Gheorghe. Interesantă este prima din stânga, unde Sfântul Gheorghe este călare pe cal, iar prințesa duce dragonul îmblânzit spre cetate, deci dragonul se află în lesă. La final îl ucide, în fața cetății și a prințesei”, mai spune ghidul bisericii.

Pe bolta bisericii există o frescă din anul 1483, comandată de breasla cojocarilor, care îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail ce alungă diavolul cu spada, cântărește un suflet, ține balanța în mâna stângă, iar diavolul îi prezintă lada cu păcate. În partea stângă a bisericii există o altă frescă, Judecata de Apoi, care are foarte multe similitudini cu cele din Moldova, iar în cheia bolții se află Năframa Veronicii, chipul lui Iisus pe năframa purtată de îngeri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata