Biserica fortificată din Dârjiu (Harghita), singura în bastioanele căreia localnicii îşi păstrează slănina

  • Declarată monument UNESCO, adăpostește valoroase picturi murale

Biserica unitariană de la Dârjiu a fost primită în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, împreună cu alte cinci biserici fortificate din Transilvania. A fost construită în stil romanic, lucrările de construcție începând în 1274 și finalizându-se la sfârșitul secolului al XV-lea. Ulterior ea a fost modificată în stilul gotic. Pentru a se apăra de invaziile atacatorilor, s-a impus fortificarea bisericii, cum ar fi înălțarea cu aplicarea unor guri de tragere și a unui culoar de apărare.

‘Despre aceste construcții nu avem date precise, dar este de presupus că la bază au stat bisericile săsești fortificate, cea mai evidentă asemănare fiind cu Buzd, de lângă Sebeș, care este datată din 1523’, explică arhitectul Tovissi Zolt.

În secolul al XVI-lea se dezvoltă construcția edificiului cu zidul de incintă și bastioane după modelul fortificației de la Cloasterf, din județul Mureș. Potrivit sursei menționate, se presupune că, cel mai probabil, finalizarea zidului de incintă și a bastioanelor a avut loc doar la începutul secolului XVII, după ce biserica și zidurile cetății au fost devastate de forțele austriece.

Tot atunci a fost distrusă și locuința din Dârjiu a nobilului Petki Janos, cancelar al Transilvaniei. Începând cu 1606, Petki János, împreună cu locuitorii satului, au lucrat la refacerea clădirilor distruse de austrieci, inclusiv a bisericii, el fiind și finanțator al lucrărilor. Din acea perioadă datează și crenelele și găurile pentru aruncarea smoalei sau apei clocotite.

Începând cu anul 1662, un ceas solar amplasat pe unul din turnuri măsoară trecere timpului peste biserica-cetate și oamenii satului.

Cele mai valoroase elemente ale bisericii sunt picturile murale care datează din 1419. Deși sunt în mare parte distruse ele înfățișează ”Legenda Sfântului Ladislau’, această frescă fiind cea mai bine păstrată, dar și „Convertirea Apostolului Pavel’, ‘Arhanghelul Mihail’ sau ‘Drumul lui Saul spre Damasc’. Picturile murale sunt considerate de specialiști ca fiind unele dintre cele mai impresionante creații medievale din Transilvania.

În incinta fortificațiilor bisericii a fost amenajat un muzeu cu mobilier vechi, bănci școlare, obiecte folosite la activitățile obișnuite ale localnicilor, dar și unelte sau unități de măsură. Turiștii care ajung aici pot cumpăra gemuri făcute de gospodinele din Dârjiu. ‘Turiștii sunt interesați de biserică, de sat, de activitățile de zi cu zi, sau din ce trăiesc oamenii. (…) Anual, aproximativ 6000 de turiști ne vizitează, din mai până în octombrie, atunci când este sezon turistic. 90 la sută sunt din Ungaria, dar vin și din America, din China și din România, mai ales tineri’, explică Kovacs Zita, ghid turistic.

Localnicii din Dârjiu sunt mândri de biserica lor, despre care spun că este ‘o valoare foarte mare pentru comună’, ‘o moștenire veche’ și îi primesc cu brațele deschise pe toți cei care doresc să vadă una dintre cele mai speciale biserici fortificate din Transilvania și să cunoască un obicei păstrat de sute de ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata