Biserica Fortificată din Viscri – o bijuterie a secolelor trecute

Biserica evanghelică fortificată de la Viscri, monument UNESCO din anul 1999, este foarte vizitată în luna august de turiști din țară și din străinătate, impresionați de construcția și de modul în care a fost păstrată și întreținută.

Sara Dootz, o săsoaică în vârstă de 80 de ani, ghidul Bisericii fortificate de 26 de ani, însoțește grupurile de turiști prin încăperile de la parter, fără a se urca însă în turnuri, din cauza vârstei. Vorbește germana foarte bine, franceza și chiar rusa, atunci când vin grupuri de turiști din Rusia. Ea înțelege bine ungurește, dar nu poate vorbi la fel de bine.

Luna august este cea mai aglomerată lună, vin foarte mulți turiști, atât în grupuri cât și în particular. După vizitare au numai cuvinte de laudă și rămân impresionați de modul în care a fost păstrată Biserica fortificată. Noi încercăm să facem reparații acolo unde este strict necesar, deoarece nu primim fonduri de nicăieri, chiar dacă suntem monument UNESCO. Apa, nisipul și varul sunt materialele folosite și nici nu ne gândim să apelăm la materialele de construcții moderne apărute pe piață.

Treptele de la intrarea în biserică, de exemplu, sunt aduse de la râul Olt aflat la câțiva kilometri de aici. Pe atunci nu se foloseau mașini sau macarale, erau aduse cu căruța trasă de cai sau de boi. Vă dați seama câtă trudă, de aceea trebuie păstrate. Nu le lăsăm să se deterioreze. Patrimoniul trebuie păstrat și pentru generațiile viitoare. Tot ce este valoros este căutat de turiști. Biserica fortificată nu este închisă lunea sau în alte zile pentru că avem turiști și trebuie să-i primim și să avem grijă ca să mai vină în zonă”, a declarat  Sara Dootz.

Biserica Evanghelică Fortificată a fost construită în secolul al XIII pe temelia unei bisericuțe a secuilor. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, aflat la 600 de metri deasupra nivelului mării, este format din biserică, incinta fortificată cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă. Aici se putea adăposti populația satului în vremuri grele, deoarece numărul locuitorilor nu era mare. Tot aici își aduceau cerealele și hrana pentru a fi la adăpost în vremea invaziilor tătarilor sau turcilor.

Sara Dootz a mai spus că în biserică se mai păstrează o cristelniță din piatră care, după cum precizează istoricii, este de fapt o coloană romană de la începuturile creștinătății, anul 200 sau 300.

De asemenea, porțile fortificației, atât cea mare cât și cea mică, sunt făcute din lemn de stejar și din fier forjat și încă mai rezistă. Chiar dacă aici se refugia tot satul în vremuri grele cu toată agoniseala, incintele s-au păstrat foarte bine. Oamenii se înghesuiau în bisericuță, iar agoniseala era depozitată în turnuri.

Nu avem apă la Biserica evanghelică fortificată pentru că cel mai probabil, aflată la 600 de metri deasupra nivelului mării, era foarte mult de săpat până să dai de apă. Eu ud florile din curtea interioară cu apa adunată de la ploaie. Nici curent electric nu avem. Slujbele de la Paști și Crăciun se fac la lumina lumânărilor și este ceva deosebit”, precizează ghidul Bisericii Evanghelice Fortificate Viscri.

Ea mai afirmă că în anul 1724 a fost necesară construirea unui balcon în incinta bisericii pentru feciori, pentru bărbații tineri și pentru cei vârstnici. Femeile măritate, fetele nemăritate și preoteasa aveau fiecare locul lor pe băncile din biserică. „Atunci numărul sașilor era mai mare, acum mai suntem 13 familii și încăpem foarte bine la slujbe”, mărturisește Sara Dootz.

Turiștii care vizitează satul Viscri au la dispoziție mai multe trasee în sat și în afara satului cu căruțe trase de cai, dar pot merge și să viziteze localitățile vecine Fișer, Criț și Meșendorf. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata