Biserica Naşterea Domnului din Bethleem

13

Biserica Nașterea Domnului din Bethleem este ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos și se află în partea de răsărit a orașului Bethleem, la mai puțin de zece kilometri de Ierusalim. Este una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate până astăzi.

Bethleem (aram. — casa pâinii) este cetatea lui David, cel de-al doilea rege al Israelului, unul din proorocii Vechiului Testament, autorul al Psalmilor și strămoș al Mântuitorului Iisus Hristos.

În acest loc S-a născut Iisus Hristos, aici au vestit îngerii nașterea Lui și aici s-a oprit steaua care i-a călăuzit pe magi. În Bethleem (aram — casa pâinii) s-a săvârșit marea taină a dreptei credințe: „Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă” (I Tim. III, 16).

Prima menționare a peșterii din Bethleem ca loc al Nașterii Mântuitorului Hristos a apărut în scrierile Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (născut în Sichem, un vechi oraș al Samariei, în anul 114, pomenit în calendarul creștin ortodox la 1 iunie), datând din jurul anului 160.

În secolul al IV-lea (anul 326), Sfântul Împărat Constantin cel Mare și maica sa, Sfânta Elena, au hotărât zidirea unei biserici deasupra peșterii din Bethleem. Această primă biserică a Nașterii Domnului a fost sfințită în data de 31 mai 339.

Biserica, din care se mai păstrează unele părți, avea un plan octogonal și era poziționată chiar deasupra peșterii. A fost în așa fel construită încât din spatele unei balustrade se putea privi întreaga peșteră.

Biserica ridicată de Sfântul Constantin cel Mare a fost dărâmată de către împăratul Iustinian, în anul 530, pentru a putea ridica, în locul ei, o biserică mai mare care se păstrează și în prezent, deși cu modificări ulterioare.

De-a lungul vremii, biserica a suferit mai multe agresiuni și a avut parte de restaurări în mai multe etape. În anul 614, peștera și biserica au scăpat de la distrugerea perșilor datorită unei reprezentări a celor trei magi de la Răsărit, care apăreau îmbrăcați în haine persane.

Biserica Nașterea Domnului are mai multe altare. Locul, unde a fost ieslea cu Pruncul, se află la răsăritul peșterii și formează altarul propriu-zis, în care slujesc ortodocșii. Lor le aparține altarul mare aflat la răsărit, alături de cel din partea sudică. Deasupra locului nașterii minunate este pusă o placă de marmură, în centrul căreia se află steaua simbolică, din argint și aur, se pare că aceasta este o donație a lui Șerban Cantacuzino.

Altarul nordic aparține armenilor, fiind închinat celor Trei Magi, care și-au legat caii în apropiere. În partea opusă a altarului ortodox, spre sud-vest, se află un mic altar catolic, unde Maica Domnului l-a alăptat pe Iisus.

Biserica Nașterea Domnului din Bethleem a fost înscrisă în anul 2012 pe lista patrimoniului mondial al umanității UNESCO.

Site-ul înscris pe lista UNESCO este identificat ca locul de naștere al Mântuitorului Iisus Hristos.

Acesta include pe lângă lăcașul de cult principal așezăminte ortodoxe, catolice și armene, precum și alte construcții, grădini terasate și drumul de pelerinaj din Bethleem, potrivit UNESCO.

Unul din motivele, care au fost făcute cunoscute de către UNESCO privind decizia admiteri pe lista sa a așezământului de la Bethleem, a fost că acesta este direct asociat cu nașterea lui Iisus, un eveniment de importanță universală excepțională.

În timp, Biserica Nașterea Domnului a fost încorporată într-un complex de clădiri în principal monahale. Ca rezultat, astăzi este înconjurată de un întreg ansamblu arhitectural, care este administrat de membrii Bisericii Ortodoxe Grecești, Custodia Țării Sfinte și Biserica Armeană, în conformitate cu dispozițiile din status quo a Locurilor Sfinte stabilite prin Tratatul de la Berlin (1878), arată sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News