Biserica Sf.Bartolomeu, cel mai vechi lăcaş de cult din Brașov, inclusă într-un ghid turistic

Biserica Sf. Bartolomeu, cel mai vechi lăcaș de cult din Brașov, a fost inclusă, începând cu 1 septembrie, în circuitul turistic, o dată cu lansarea oficială a ghidului cultural despre acest obiectiv turistic, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Asociație de Promovare și Dezvoltare a Turismului Brașov, Christian Macedonschi.

„Noi dorim de mult timp să includem acest lăcaș de cult în circuitul turistic, dar nu am avut materiale bine făcute pentru turiștii care doreau să cumpere un ghid despre cea mai veche biserică din Brașov. Acum, cu acest ghid pe care l-am realizat în Germania în parteneriat cu Biserica Sf.Bartolomeu, Asociația Sașilor plecați din Brașov în Germania și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, includem automat Biserica Sf. Bartolomeu în circuitul turistic. Până acum se discuta despre această biserică, dar nu erau materiale de informare, biserica fiind vizitată doar de sașii care vin în România în perioada verii. Ghidul este redactat în limbile română și germană și poate fi cumpărat cu suma de 12 lei de la Biserica Sf. Bartolomeu.

De asemenea, ghidul cultural despre acest lăcaș de cult va exista și la standurile de promovare ale Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, în cadrul proiectului „Brașovul vine la tine acasă”, care a început deocamdată în orașele Timișoara, Constanța, București, Sibiu și Brașov, cu ocazia unor evenimente culturale și festivaluri mari, care au loc în aceste orașe”, a precizat președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Brașov.

Citeste si:  România, în topul celor mai bune destinaţii de vacanţă pentru 2015, realizat de Lonely Planet

Ghidul cultural realizat de istorici și de specialiști români care s-au stabilit în Germani are șase pagini, o grafică deosebită și cuprinde o prezentare amplă a Bisericii Sf. Bartolomeu.

Curatorul Bisericii Sf. Bartolomeu, Werner Lehni, s-a arătat extrem de bucuros de existența ghidului cultural cu informații foarte complexe despre lăcașul de cult și crede că,având acest material la dispoziție, turistul va dori să vadă la fața locului cele prezentate.

„Biserica este cunoscută doar în țară și de către sașii plecați din Brașov. Lumea a auzit de acest lăcaș de cult, dar foarte puțini au venit să îl viziteze poate și datorită faptului că nu putem pune la dispoziția vizitatorilor un ghid pentru că nu-l putem plăti. De aceea consider că acest ghid cultural este foarte bine venit și sperăm că numărul de turiști va crește”, a precizat curatorul Bisericii Sf. Bartolomeu, adăugând că este singura Biserică Evanghelică din Ardeal care își sărbătorește în fiecare an hramul.

Fondarea Bisericii Sf. Bartolomeu a avut loc în jurul anului 1200, aceasta fiind prima biserică parohială a orașului și totodată cel mai vechi monument de arhitectură sacrală a Brașovului. Bazilica romanică în sistem alternat cu fațadă cu două turnuri, transept și cor poligonal a fost, la momentul construcției sale, una dintre cele mai mari biserici din Transilvania. După distrugerea acesteia în timpul Marii Invazii Mongole din anul 1241, a fost reconstruită în formele structurale și decorative ale goticului de factură burgundă cu un sistem de boltire specific goticului timpuriu, probabil executat de către șantierul mănăstirii cisterciene de la Cârța. Incursiunile otomane din secolul al XV-lea au ruinat din nou biserica, astfel că navele și transeptul au fost refăcute, doar corul păstrând formele inițiale. După anul 1611, reconstrucția a durat destul de mult.

Citeste si:  Noua lege care limitează plăţile în numerar va aduce un control mai bun al finanţelor publice

În secolul al XVIII-lea, biserica a fost dotată, printre altele, cu un altar nou, un amvon și o tribună vestică, împreună cu o nouă orgă. După ce între 1819 și 1821 navele au primit bolți noi, ca urmare a unor lucrări, turnul, bisericii s-a prăbușit în anul 1833 și a putut fi reconstruit abia în anul 1842. Cu planul său romantic pe care s-a înălțat mai târziu bazilica gotică de factură burgundă și cu un procent ridicat de substanță originală conservată, această construcție reprezintă una dintre cele mai importante clădiri religioase medievale din Europa de Sud-Est.

Cei care doresc să viziteze Biserica Sf. Bartolomeu care se află pe str. Lungă nr.251, o pot face luni, miercuri și vineri între orele 8.30-14.00, marți și joi între orele 8.30-13.00 și 15.00-18.00. Sâmbătă este deschisă doar curtea bisericii, iar duminică vizitarea se face după încheierea slujbei, la ora 11.00. Intrarea este liberă, dar pentru a afla amănunte turistul trebuie să cumpere ghidul.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: wikipedia.org
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner