Bistriţa-Năsăud, leagănul copilăriei lui George Coşbuc, Liviu Rebreanu şi Andrei Mureşanu

Literatura română ar fi mai săracă fără nume ca George Coșbuc, Liviu Rebreanu sau Andrei Mureșanu, iar la fel de sărac ar fi și județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-au născut cei trei, unde au primit educația care a stat la baza formării lor și care i-a inspirat să creeze opere memorabile.

* George Coșbuc s-a născut la data de 22 septembrie 1866 în satul Hordou, care azi îi poartă numele. Era cel de-al optulea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei, de asemenea fiică de preot. A crescut cu poveștile spuse de mama sa și de alți oameni de la țară și a învățat să citească încă de la vârsta de cinci ani. Educația timpurie a primit-o la școlile din Hordou, Telciu și Năsăud, unde s-a îndrăgostit nu numai de literatură, ci și de folclorul românesc.

Cele mai cunoscute poezii ale sale sunt ”Nunta Zamfirei”, ”Mama”, ”Numai una”, ”Trei, Doamne, și toți trei”, ”El Zorab”, ”Dușmancele”, ”Noi vrem pământ!”, iar cei mici îl descoperă pe George Coșbuc în poezii ca ”Iarna pe uliță” sau ”La oglindă”.

Poetul a murit pe 9 mai 1918, la vârsta de 51 de ani, înainte să vadă înfăptuită Marea Unire. La moartea sa, conjudețeanul său Liviu Rebreanu scria, în ziarul ”Lumina” din București: ”Coșbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii românești. Ardelean a rămas toată viața. Până și în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi ședea bine. Aici în țară dragostea lui a fost pentru cele șase milioane de țărani. S

Simțea o fraternitate profundă cu dânșii… A răsărit deodată, fără să-l știe nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor și bisericuțelor bucureștene. Și a biruit împotriva tuturor celor scufundați în inimații și neputințe. A adus lumină, sănătate, voioșie. Scrisul lui Coșbuc trăiește și va trăi cât va trăi neamul românesc”.

În prezent, casa natală a poetului George Coșbuc din fostul sat Hordou servește ca muzeu. Casa a fost construită în preajma anului 1840, iar în 1954 a fost cumpărată de statul român de la unul dintre descendenții familiei Coșbuc.

În mai 1922 a fost dezvelită prima placă comemorativă pe zidul casei, la patru ani de la moartea poetului, din inițiativa unui grup de profesori și studenți mediciniști clujeni. Trei ani mai târziu, numele satului Hordou se schimbă în Coșbuc. Muzeul încearcă să redea atmosfera copilăriei poetului, prin prezența unor obiecte care au aparținut familiei sale: piese de mobilier, tablouri de familie, cărți din biblioteca poetului.

Nu departe de locuință se află și moara despre care a scris poetul în poezia ”Mama” și care acum face parte din patrimoniul casei memoriale. Liceul la care a studiat George Coșbuc în Năsăud, azi colegiu național, îi poartă numele, iar același nume l-a primit și Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud. De asemenea, o statuie din bronz care îl reprezintă străjuiește intrarea în Parcul municipal din Bistrița, aceasta fiind realizată în anul 1978 de către sculptorul Alfred Kowalski.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata