Boom-ul turismului în Cuba, datorită golfului şi deschiderii operate de Obama

Cuba a bătut recordul turiştilor, prin 1,05 milioane de sosiri, numai în primul trimestru al acestui an, un lucru care nu s-a mai întâmplat până acum, informează revista italiană Panorama.

Acest anunţ triumfal a fost făcut de ministrul cubanez al turismului, Manuel Marrero, în cursul târgului internaţional din acest sector, deschis recent. În opinia lui Marrero, insula ar putea deveni prima destinaţie turistică din Caraibe, în următorii ani. Criza politică ce s-a agravat în ultimele luni, prin episodul tragic al disidentului cubanez Orlando Zapata, care a murit în urma grevei foamei, dar mai ales criza economică, par să nu fi afectat deloc turismul din Cuba.

În fruntea turiştilor străini, potrivit datelor furnizate de Ministerul Turismului de la Havana, se situează canadienii, cu peste 1 milion de prezenţe pe an, dar se pare că devine semnificativ şi fluxul cubanezilor rezidenţi în străinătate, mai ales în SUA. Acesta a devenit posibil în urma eliminării de către administraţia Obama a legilor introduse de fostul preşedinte George W.Bush, care limitau la o călătorie odată la 3 ani acest tip de „vizite la rude”.

Printre curiozităţi se numără şi faptul că între Cuba şi Rusia există strânse relaţii pe linie de turism. Ministerul de Externe a decis noi zboruri ad hoc de la Moscova la Havana. Aşa cum a declarat pentru mass-media ruse directorul adjunct al Agenţiei Federale de Turism (Rosturism) Alexandru Radkov, Cuba poate deveni o promiţătoare destinaţie de eco-turism şi de sănătate pentru cetăţenii din Rusia.

Radkov, care a condus delegaţia rusă la Târgul Internaţional de Turism de la Havana, a spus că insula din Caraibe oferă multe oportunităţi pentru camping şi turism sportiv. Există anumite condiţii pentru o creştere durabilă a fluxului de turişti din Rusia în Cuba, în primul rând o campanie de publicitate bună pentru partea cubaneză pe piaţa rusă şi un număr suficient de zboruri, a mai spus oficialul rus. Radkov a precizat că manifestarea de la Havana este singura din America unde a participat Rosturism şi oferă o bună oportunitate de a comunica cu colegii din America Latină.

Cu siguranţă este impresionant faptul că nepoţii acelor „barbudos” revoluţionari – cei care în urmă cu 50 de ani l-au alungat pe Batista pentru a transforma ceea ce ei considerau „un lupanar al SUA” – sunt deschişi acum faţă de ceea ce reprezintă cât mai mult mod de viaţă yankeu şi capitalist în imaginarul colectiv, cu alte cuvinte golful şi staţiunile de lux finanţate de investiţii străine.
Şi aceasta este o mică revoluţie, potrivit Panorama, deşi se menţine ultimul tabu, şi anume construirea unui cazinou, ca pe vremea lui Batista. Pentru moment, pentru a favoriza „appeal-ul” turistic, acest cazinou nu este posibil în Cuba.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata