Brezoi, oraşul pe cale de a deveni staţiune

Brezoi, considerat deopotrivă capitală a Țării Loviştei, dar şi a Țării Lotrului, se preconizează a fi unul din polii turistici ai judeţului Vâlcea, oraşul începând demersurile pentru a deveni staţiune.

Zona de nord a judeţului va fi zona cu cele mai multe pensiuni ridicate în următorii 3 ani, dat fiind exerciţiul bugetar al Uniunii Europene care va asigura cofinanţări de până 100%, spune primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Nu este pentru nimeni un secret faptul că potenţialul turistic al Țării Lotrului şi Țării Loviştei, două habitaturi montane, este cel mai mare din judeţul Vâlcea. Vreau să spun că toate localităţile de aici — Câineni, Perişani, Titeşti, Racoviţa, Câineni, Mălaia, Voineasa sunt pe lista de selecţie a bazinului turistic finanţabil al Uniunii Europene. Deja se simte acest interes printr-o creştere a tranzitului turistic cu până la 25% anul trecut faţă de alţi ani şi cu tendinţe exponenţiale pentru următoarea perioadă. La Brezoi, numai în acest an, vom inaugura două complexe turistice, la Mălaia, va fi inaugurat în viitor un hotel de patru stele, la Voineasa, vine un lanţ internaţional de hoteluri. Deci acesta este trendul şi acestea sunt beneficiile directe ale finanţării europene”, a declarat edilul din Brezoi.

Acesta spune că Brezoiul a început din acest an demersurile spre a deveni staţiune montană, fiind oraşul aflat în intersecţia celor două regiuni — Loviştea şi Valea Lotrului.

„Și nu doar atât, la Brezoi, vom inaugura în acest an, primii 12 km de pistă de bicicletă montană, de la Proieni până la Păscoaia, urmând ca, în anii următori, să continuăm proiectul până la 30, fiind cea mai lungă din judeţ, Tot la Brezoi, o companie va dezvolta un centru de colectare de fructe de pădure. Turism, ecologie, agrement sunt fundamentele pe care va funcţiona economia în această parte a ţării”, a mai spus Schell.

Tot din Brezoi se deschide culoarul turistic DN7A, spre Mălaia, Voineasa, Vidra şi Obârşia Lotrului, dar şi culoarul spre Țara Loviştei — Câineni, Boişoara, Racoviţa şi Titeşti.

Prin intermediul PNDR 2014-2020, submăsura 6.4 Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole, se poate obţine sprijin nerambursabil de 90% din totalul costurilor eligibile pentru înfiinţarea, dezvoltarea sau modernizarea de activităţi neagricole, inclusiv pentru activităţi de agroturism în spaţiul rural al ţării. Aceste fonduri sunt acordate doar pentru activităţi desfăşurate în spaţiul rural, microintreprinderilor şi intreprinderilor mici.

Valoarea finanţării este de până la 200.000 de euro. În judeţul Vâlcea, 30 de localităţi rurale din cele 78 sunt trecute pe lista cu potenţial turistic ridicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata